نقد بررسی کامل سریال علی البدل سیروس مقدم با بازی احمد مهرانفر و محسن تنابنده

  • ۲۱:۲۵

امسال سریال های نوروزی تلویزیون از لحاظ ساختار و کارگردانی نسبت به سریال های سال گذشته از کیفیت بالاتری برخوردار هستند اما این به منزله رسیدن به نقطه مطلوب و ایده آل نیست.

در این میان سریال علی البدل به کارگردانی سیروس مقدم را میتوان مهمترین نقطه اتکا تلویزیون دانست که مدیران خیالشان راحت بود قطعا این اثر رضایت بینندگان را به دست خواهد آورد که دلیل آن هم کارنامه پر و پیمان سیروس مقدم است. 

او نشان داده که هربار فیلمنامه ای را دست گرفته به خوبی آن را ساخته و موید آن هم سریال پایتخت است که مردم هنوز با آن خاطره دارند.

اما این بار به نظر میرسد سیروس مقدم به دنبال مکاشفه ای جدید و متفاوت علی البدل را در فضایی جدید ساخته است و در این راه بیش از گذشته خود را به محسن تنابنده سپرده است. تنابنده نیز که سالهاست با مقدم همکاری میکند بنا به تجربه ای که در ایران برگر به کارگردانی مسعود جعفری جوزانی داشته به فضایی که این اثر داشته معطوف شده که کاملا در سریال مشهود است. 

اما تفاوت ایران برگر و علی البدل در اینجاست که ایران برگر از اساس قصه جدی را دنبال نمیکرد و داستان تکراری داشت که با کارگردانی جعفری جوزانی رنگ و بوی تازه ای به خود گرفته بود. از آنجا هم که نسخه سینمایی بود، با توجه به زمان محدود ریتم اثر تندتر شده بود. چیزی که درست نقطه مخالف آن را در علی البدل شاهد هستیم. ظاهرا سیروس مقدم حرف های جدی برای گفتن در این اثر دارد ولی زمان ١۵ قسمتی که در اختیار داشته منجر شده تا با خیال راحت حرفها را بزند. این درحالی است که فضای قصه کاملا شبیه به ایران برگر پیش می رود و مخاطب با روستا و آدمهایی کاملا مشابه ایران برگر مواجه است.

البته شباهت ساختاری دو اثر امر مذمومی نیست و شاید آنچه باعث شده حتی علی البدل هم تا به حال نتواند خیلی بگیرد، داستان سریال و فضای پربازیگر آن است که به نظر میرسد انتظارمخاطب را برآورده نکرده و نمیتواند در لابه لای دید و بازدیدها و رفت و آمدها آن طور که باید با علی البدل ارتباط برقرار کند.

این بار مناسبت نوروز به کار ساخته جدید سیروس مقدم نیامد و قطعا سریال علی البدل اگر در زمانی جز نوروز مانند فاصله زمانی بعد از تعطیلات نوروز و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری پخش میشد باحجم بالاتری از مخاطبان روبرو بود که با هشیاری بیشتری به تماشای آن می نشستند.

شبکه دو سیما نیز که امسال برگ برنده کلاه قرمزی را در چنته ندارد سریال مرز خوشبختی به کارگردانی حسین سهیلی زاده را به روی آنتن میبرد که اتفاقا او هم کارنامه پربار و درخشانی در حوزه سریال سازی دارد. اثری با حضور پوریا پورسرخ و امیرحسین آرمان که نقشهای اصلی سریال را ایفا می کنند.

سریال مرز خوشبختی این بار هم مانند بیشتر کارهای سهیلی زاده با محوریت جوانان ساخته شده و داستانش را با زبان طنز روایت میکند.

او که جوانان بسیاری را به چهره های بازیگری تبدیل کرده، در این اثر هم بهره خوبی از بازیگران چهره برده که از جمله آنها میتوان به امیرحسین آرمان اشاره کرد که از قالب های همیشگی خود فاصله گرفته و فضایی جدید را در بازیگری تجربه کرده است. 

مرز خوشبختی که ما بین دو سریال مناسبتی دیگر پخش می شود تا اینجا توانسته قصه خود را به شیرینی روایت کردهو مخاطب را با خود همراه کند. 

سریال دیوار به دیوار به کارگردانی سامان مقدم نیز با حضور بازیگران نام آشنا این شبها از شبکه سه پخش می شود. سامان مقدم که کارگردانی برایش در سینما و تلویزیون کاملا مجزا از هم هستند تلاش کرده تا نسخه ای به روز شده از سریال شمس العماره را به مخاطب ارائه بدهد. 

او در این میان توانسته بازی بسیار خوبی از پژمان جمشیدی بگیرد و حضور این بازیگر در کنار چهره های دیگر کاملا یکدست و روان است. اما درست نقطه مقابل جمشیدی امیرمهدی ژوله قرار دارد. ژوله هرقدر در استنداپ های خندوانه موفق عمل کرد و درخشید در بازیگری بسیار معمولی بوده و حتی جاهایی به نظر میرسد دیالوگهایش را به شیوه همان استنداپهایش ارائه میدهد. ولی در کل دو سریال مرز خوشبختی و دیوار به دیوار در جذب مخاطب شانه به شانه هم میروند و نمیتوان تا اینجای کار یکی را بر دیگری برتری داد.

در نهایت حضور سه چهره موفق به عنوان کارگردانهای سه سریال اصلی تلویزیون در نوروز منجر شده تا مخاطبان هنوز منتظر باشند تا اتفاقات قابل تأمل تری در سریالهای ویژه عید بیفتد. 


گفتگو با سیروس مقدم درباره سریال علی البدل

سریال علی البدل به کارگردانی سیروس مقدم و تهیه کنندگی الهام غفوری است فیلمنامه این مجموعه به قلم محسن تنابنده و خشایار الوند نوشته شده است.سریال علی البدل

سریال علی البدل

شاید زمانی که ایده تولید «پایتخت یک» به سختی توسط مسؤولان پذیرفته شد، هیچ کس باور نمی کرد برگ برنده تلویزیون در سال های آینده سیروس مقدم و عواملش باشند. چهارگانه پایتخت که بناست به پنجگانه تبدیل شود راهی بود تا نوروز سیما با مجموعه پایتخت رونق بگیرد. اگرچه نوروز امسال از پایتخت5 خبری نیست اما تیم مقدم و تنابنده این بار با «علی البدل» میهمان شب های عید هستند. سریالی که از نام آن می توان دریافت که قرار است با زبان طنز طعنه ای به تنه سیاست بزند.

سیروس مقدم

احمد مهرانفر در سریال علی البدل

سریال «چک برگشتی» که مستقیما به انتخابات مربوط می شد نشان داد سیروس مقدم همواره می تواند قصه مردم و مشکلاتشان را در سیاسی ترین مضامین نیز روایت کند، بدون آنکه از هیچ جناح و دسته ای اظهار برائت یا حمایت کند. مقدم با کارگردانی های منحصر به فرد خود در موضوعات مختلف اعتمادی را بین مخاطبان به وجود آورده است که از همین الان، انتظار یک سریال پرقوت و پررونق در شب های عید می رود. هرچند تقریبا تمام قسمت های سریال موفق پایتخت با فشار شدید کاری ساخته شده است به گونه ای که هر قسمت از آن در چند روز قبلش تولید می شد اما به نظر می رسد این نخستین سریال نوروزی است که تنابنده و مقدم توانسته اند در شرایطی طبیعی تر از مجموعه های مناسبتی پیشین آن را پیش ببرند، همین باعث می شود انتظار ها از «علی البدل» بیشتر شود.

اگر چه این روزها مقدم مشغول پیش تولید پایتخت 5 است اما با وی به گفت وگو نشستیم تا جزئیات بیشتری از سریال علی البدل را از زبان خودش بشنویم. گفت وگو با سیروس مقدم را در ادامه می خوانید.


آیا تیم پایتخت علی البدل را تولید می کند؟


بخشی از تیم پایتخت در این مجموعه حضور دارند مثل تهیه کننده، فیلمبردار، آقای محسن تنابنده و مهران فر و برخی دیگر اما همه تیم در علی البدل حضور ندارند.

سریال نوروزی

گریم بازیگران سریال علی البدل


لوکیشن این سریال در کجاست؟


لوکیشن در استان همدان است و 4 روستا را به هم پیوند زدیم تا فضای مورد نظر شکل گیرد. در واقع ما یک ناکجاآباد داریم که متعلق به هیچ جا نیست و به همین دلیل نتوانستیم یک آبادی واحد پیدا کنیم، هر کدام از این فضاها ویژگی مخصوصی دارند که باید منتظر بمانید و ببینید. به همین دلیل حدود 4 روستا به هم پیوند خورد تا روستای علی البدل شکل گیرد.
در تصاویر منتشر شده از شخصیت ها شباهت خاصی به فیلم ایران برگر وجود دارد، با توجه به اینکه ایران برگر هم مانند علی البدل

مضمون سیاسی داشت، آیا اقتباسی از این فیلم صورت گرفته شده است؟


نه! ابدا هیچ ارتباطی با ایران برگر ندارد، چون بحث ایران برگر به انتخابات مربوط است، در حالی که «علی البدل» قصه آدم هاست. قصه «علی البدل» در یک ناکجاآباد رخ می دهد و در کل هیچ ارتباطی به قصه و آدم ها و فضای ایران برگر ندارد.


از ویژگی های برجسته آثار شما مردمی و ایرانی بودن آن است، آیا در علی البدل هم این ویژگی برجسته است؟


اصلی ترین ویژگی علی البدل روایت قصه مردم است، مردمی که حضور دارند اما در تصمیم گیری ها زیاد به کار گرفته نمی شوند، در حالی که تمایل دارند حضور فعال تری داشته باشند. نمایندگی این مردم را کاراکتر «علی البدل» برعهده دارد، مردم همیشه بین رقابت ها و حسادت ها تحت فشار قرار می گیرند و نادیده گرفته می شوند. این تلاشی است که مردم حق و حقوق شان را به کسانی که آن را نادیده می گیرند یادآوری کنند. علی البدل قصه یک آبادی است که ثروت خدادادی دارد و از چشمه های آب گرم معدنی برخوردار است اما آنها قدر این ثروت را نمی دانند، آن را بد اداره می کنند و این چشمه در حال خشک شدن است. در جریان قصه خبر می رسد که رئیس جمهور قصد دارد به روستا سفر کند و این موجب می شود تکاپو و جنب و جوشی در روستا شکل گیرد و آدم ها مجبور می شوند اختلاف ها را کنار بگذارند و با هم متحد شوند. همه اینها باعث می شود مشارکت مردم در امور روستا بالا رود. طبیعتا قصه علی البدل قصه مردم است.


انتقادات سیاسی شما در علی البدل تا چه حد صریح است؟


اساسا علی البدل کار سیاسی نیست، کما اینکه سایر کارهای من سیاسی نبود، چون خودم آدم سیاسی نیستم. اما باز هم مثل بقیه سریال های من، دغدغه موضوعات اجتماعی و روزمره است، موضوعاتی که مردم هر روز با آن سروکار دارند و به طور ملموس با آنها درگیر هستند. مسائلی که به طور غیرمستقیم یا مستقیم ترکش هایش به مردم می خورد و نیاز است که به آنها پرداخته شود. مثلا این بحث در علی البدل وجود دارد که آیا ما همیشه باید منتظر بمانیم که یک نفر از جایی بیاید و مشکلات و گرفتاری های مان را حل کند؟ چرا خودمان، خود مردم مان، خود مسؤولان مان برای حل مشکلات نباید پیشقدم شوند، چرا نباید به امور رسیدگی کنند قبل از آنکه کسی بیاید و به امورشان رسیدگی کند؟ همه این مسائل با زبان شیرین طنز و شوخی مطرح می شود و همه این نقدها در نهایت با ایجاد امید و روشنی و پنجره ای رو به آینده برای این ناکجاآباد مطرح می شود.


به نظرتان ممکن است جناح های سیاسی نسبت به این سریال واکنشی داشته باشند؟


علی البدل یک کار سیاسی یا جنایی نیست، علی البدل یک قصه است؛ قصه ای است که دارد ماجرایی را در ناکجاآباد روایت می کند. نه شعار سیاسی می دهد، نه از جناحی طرفداری می کند. نه سخنگوی حزب و دسته ای است. علی البدل مشکلات مردم را در ناکجاآباد بیان می کند و در واقع دارد به آبادی ای اشاره می کند که در آن آدم های مختلف با سلایق و دیدگاه های گوناگون حضور دارند و برای اینکه بتوانند در کنار همدیگر زندگی درستی داشته باشند، باید اختلافات را کنار بگذارند و با «عدالت» زندگی کنند که مشکلات شان کمتر شود و از ثروت خدادادی بهتر استفاده کنند. می بینید این تعریف نه جناحی است و نه از دسته ای تعریف و تمجید می کند، حرف دل مردم است که ما در پایتخت هم به شیوه ای دیگر بیان کردیم.

در سریال های دیگر هم به نوعی گفته شده و اینجا هم به زبانی دیگر حرف دل و مشکلات مردم را بیان می کنیم. منتها این بار با چاشنی شوخی و طنز همراه است. علی البدل با کارگردانی سیروس مقدم و تهیه کنندگی الهام غفوری، به قلم محسن تنابنده و خشایار الوند با بازی مهدی هاشمی، احمد مهرانفر، ناهید مسلمی، محسن تنابنده، مهدی فخیم زاده، هادی کاظمی، گوهر خیراندیش، محمود جعفری، حسین محب اهری و فروغ قجابگلی در ایام نوروز هر شب از شبکه یک سیما پخش خواهد شد. گفتنی است تصویربرداری علی البدل را فرشاد گل سفیدی برعهده داشته است.

شیرین صفوی
جالب هستش
فرهنگی
کارگردان بایدشخص دیکری به جای احمدمهرانفر انتخاب میکردافتضاح کرد
فرهاد
سلام
متاسفانه سریال غلی رغم طنز بودنش فیلم نامه غیر تخصصی و ضعیفی دارد مخصوص که پایان غم انگیز و بی ربطی دارد .و بازیکر نقش علی البدل بسیار ضعیف و جدی است
vahid
به نظر من این سریال برای یه بار تماشا کردنش خیلی خوب بود. از بازی فخیم زاده و هاشمی خوشم اومد
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
مجله اینترنتی سیمرغ شهر اخبار بازیگران بیوگرافی بازیگران اخبارسینمای ایران اخبار سینمای جهان اخبار تلوزیون ایران اخبار تلوزیون جهان اخبار موسیقی ایران اخبار موسیقی جهان


مجله اینترنتی سیمرغ شهر حذف
اخبار روز حذف
اخبارسینما حذف
اخبار موسیقی حذف
اخبارتلویزیون حذف
اخبار فناوری مصالب طنز وسرگرمی حذف
بیو گرافی بازیگران حذف
اخبار داغ سلبریتی های ایرانیx
بیوگرافی بازیگران سینما و تلویزیون ایرانx
فرهنگ وهنر ایران
آخرین مطالب
پربیننده ترین مطالب
مطالب پر بحث تر
نویسندگان
موضوعات
پیوندها
Designed By Erfan Powered by Bayan