- جمعه ۲۴ ارديبهشت ۹۵
- ۱۷:۳۰
سرویس بین الملل «انتخاب»؛ وکس نوشت: به نظر می رسد اکثر مردم جهان از ترامپ بیزار باشند. اروپایی ها از او برای تهدید خروج از ناتو رنجیده اند. ژاپن و کره جنوبی از طرح او برای خارج کردن نیروهای آمریکایی از سواحلشان ناراحتند. حتی چینی ها هم نگران ایده او برای قرار دادن تعرفه 45 درصدی و حمایتش از ژاپن مجهز به سلاح هسته ای هستند.
به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»؛ این نشریه در ادامه آورده است: آیا کسی بیرون آمریکا از ترامپ خوشش می آید؟ اکثر مردم به رئیس جمهور روسیه پوتین اشاره می کنند. او و ترامپ نسبت به توانایی های رهبری یکدیگر ابراز احترام کرده اند. اما به جز پوتین حمایت خارجی کمی از ترامپ وجود دارد که رویکردش ترکیبی از ملی گرایی آمریکا و بیگانه هراسی است.
با این وجود، اخیرا به گوش رسیده که ایران نیز به جمع طرفداران ترامپ نیز پیوسته است.
برخی از جناح ها در ایران که مخالف تعامل با غرب هستند به طور کلی از مخالفت ترامپ و جمهوری خواهان با توافق هسته ای که توسط دولت اوباما به انجام رسید، رضایت بسیاری دارند.
هرچند دیدگاه ترامپ در مسائل مختلفی به نظر آن ها جنون آمیز می آید، اما انگار در مورد توافق هسته ای آن ها نظر مشترکی دارند.
اما این فقط اصولگرایان نیستند که ترامپ را گزینه بهتری می دانند. چنان که به نظر می آید بسیاری از اصلاح طلب ها و متعدل های ایران هم ترامپ را به کلینتون مشهور به «بانوی تحریم» ترجیح می دهند. بر اساس تحلیل آن ها، ترامپ فرصت های بهتری برای بازسازی جایگاه ایران در جهان فراهم می کند.
هرچه ترامپ کشورهای بیشتری را در مقام ریاست جمهوری آمریکا از خود عصبانی کند، جهان برای ایران بهتر به نظر می رسد.
بنا به نظر این بازیگران صحنه سیاسی، مشکل کنونی ایران آن است که حتی پس از توافق هسته ای از نظر اقتصادی در جهان در انزوا قرار دارد. با وجود گذشت نزدیک به چهار ماه از آغاز اجرای توافق هسته ای، ایران تاکنون نتوانسته از مزایای اقتصادی آن بهره محسوسی ببرد.
برای همین بزرگترین وعده ای که ترامپ می تواند برای ایران داشته باشد آن است که باعث ایجاد تنش در ائتلاف تحریم علیه ایران شود. ایده آن ها این است: اگر به خاطر آنکه ترامپ تقریبا همه کشورهای روی کره زمین را از خود دور کند، رابطه آمریکا با شرکایش به تنش کشیده شود، ممکن است این کشورها تصمیم بگیرند این ائتلاف ارزش از دست دادن فرصت های جذاب اقتصادی ایران را ندارد.
اگر ترامپ تا آنجا پیش رود که بدون موافقت متحدان آمریکا توافق هسته ای ایران را پاره کند، این باعث منزوی شدن و فاصله گرفته آمریکا از اروپا، روسیه و چین می شود. این انزوا به ایران اجازه می دهد روابط خود با آن ها را تقویت کند.
به زبان دیگر، جذابیت زیاد ترامپ برای ایران به دلیل دشمنی است که او در دیگر کشورهای جهان نسبت به خود می تراشد.
علت هواداری ایرانی ها از ترامپ از مسئله تحریم ها هم فراتر می رود. بسیاری از ایرانی ها از رویکرد ترامپ نسبت به عربستان بسیار خوشحالند. برای ایرانی ها، نفوذ ناروا و بدخواهانه عربستان در واشنگتن ریشه بسیاری از مشکلات ایران در منطقه است. مقامات ایران بارها تاکید کرده اند مادامی که آمریکا مسئولیت حفظ امنیت عربستان را بر عهده داشته باشد،عربستان نقش سازنده ای در منطقه نخواهد داشت.
با وجود آنکه اوباما سعودی ها را مفت خور خطاب کرد، و تیره شدن رابطه آمریکا با عربستان در سال های اخیر، موضع ترامپ از این هم برای ایرانی ها جذاب تر است.
ترامپ قول داده عصبانیت اوباما از عربستان را به شدیدترین حد برساند، و تهدید کرده آمریکا خرید نفت از عربستان را متوقف کند یا حتی پوشش محافظت آمریکا را از روی آن ها بردارد. این به گوش ایرانی ها بسیار خوب می رسد.
ترامپ کسی است که ایران می تواند با آن تجارت کند
بسیاری از ایرانی ها ایده ریاست جمهوری ترامپ که روابط بین الملل را "هنر معامله" می داند، دوست دارند. اظهارات ترامپ در این باره که مشکل اصلی توافق هسته ای را نبود منافع اقتصادی برای شرکت های آمریکایی در مقابل شرکت های اروپایی و روسی می داند، به طور ضمنی نشان می دهد که مشکل او با این توافق نه از جهت ایدئولوژی که تنها به دلایل اقتصادی است.
حل مشکلات ایدئولوژیک نیاز به سازش های سیاسی تقریبا ناممکنی دارد؛ حل مسائل اقتصادی تنها به پول و معامله ای زیرکانه نیاز دارد. ایرانی ها همیشه خود را مذاکره کننده های عملگرا و تاثیرگذاری می بینند. آن ها معتقدند بدون تاثیرات مخرب عربستان و نگاه ضد ایرانی آمریکایی، می توانند به توافق های موثری با کشورهای جهان برسند تا کاملا در اقتصاد جهانی ادغام شوند.
به زبان دیگر، ترامپ کسی است که ایرانی ها می توانند با او معامله کنند.