- يكشنبه ۱۸ مهر ۹۵
- ۱۳:۲۷
ماجرای خودداری نازی پایکیدزه شطرنج باز زن ایرانی آمریکایی که از حضور در ایران و سفر به ایران گفت که مسابقات شطرنج در ایران را تحریم می کند.
رسانه های بین المللی در روزهای اخیر به تحریم مسابقات جهانی شطرنج جهان که در ایران برگزار می شود از سوی نماینده امریکا پرداخته اند. «نازی پایکیدزه» نام این شطرنج باز زن ایرانی – امریکایی است او گفته است که به دلیل قانون حجاب در مسابقات جهانی در ایران شرکت نمی کند.
روزنامه «واشنگتن پست» با انتشار گزارشی در این باره می نویسد: «او در مصاحبه اخیر خود گفته است که مسابقات ایران را تحریم می کند. او گفته است که می خواهد از این طریق بیش تر از شطرنج به دختران ایرانی کمک کند.»
این روزنامه اما اشاره می کند که هیچ اعتراضی از سوی ۱۵۰ فدراسیون ملی زیرمجموعه فدراسیون جهانی شطرنج درباره میزبانی ایران برای برگزاری مسابقات جهانی صورت نگرفته است. فدراسیون جهانی شطرنج نیز به ورزشکاران خاطرنشان کرده که باید به سنت های محلی و آداب و رسوم و قوانین و مذاهب احترام گذاشت.
این روزنامه در ادامه اشاره می کند که پایکیدزه در روسیه متولد شده و در تفلیس گرجستان بزرگ شده است و در آن زمان شطرنج بخشی از برنامه درسی او از دوران ابتدایی بوده است. او در ابتدا در مسابقات ملی و سپس در رقابت های قهرمانی بین المللی جوانان موفق شد. او در ۱۸ سالگی به امریکا رفت و در دانشگاه مریلند در تیم شطرنج آن دانشگاه حضور یافت. او در مسابقات قهرمانی شطرنج امریکا در سال ۲۰۱۵ میلادی در مقام دوم قرار گرفت و سال بعد قهرمان شد. او جزو ۱۰۰ زن برتر شطرنج باز جهان است و در میان بهترین شطرنج بازان امریکا رتبه چهارم را از آن خود کرده است».
خبرگزاری «فرانسه» نیز با انتشار گزارشی در این باره اشاره می کند در حالی که جنجال بر سر عدم حضور این ورزشکار به دلیل موضوع حجاب در ایران مطرح شده است، این موضوع می تواند به بحثهای بیشتری درباره اختیاری بودن نوع پوشش زنان در کشورهای مختلف دامن بزند.
روزنامه «نیویورک پست» نیز با انتشار مطلبی در این باره به نقل از «گری والترز» رییس فدراسیون شطرنج امریکا اشاره میکند که او امیدوار است پاسخی از مقام های ایرانی در این باره دریافت کند. او می گوید: «به گمانم موضع آنان تغییری نمی کند. من موضع رسمی ای از ایران نشنیده ام اما ما درخواست مان برای روشن شدن موضوع را مطرح کرده ایم».
سارا
سادات خادمالشریعه در گفتوگو با خبرنگار گروه ورزشی خبرگزاری میزان،
درباره حضورش در لیگ شطرنج چین اظهار داشت: در لیگ چین 4 مسابقه انجام دادم
که در 2 مسابقه شکست خوردم. به طور کل شطرنجبازان خارجی کار سختی برا کسب
نتیجه در لیگ چین دارند و با این حال اگر باز هم از این کشور پیشنهاد
داشته باشم آن را قبول میکنم.
وی افزود: حضور در لیگ چین به لحاظ مالی برای من اهمیت دارد. اما تنها هدف من برای شرکت در این لیگ مسائل مالی نیست.
نفر
اول شطرنج بانوان ایران در ریتینگ فیده درباره انصراف نازی پایکیدزه،
شطرنجباز گرجستانیالاصل تیم ملی آمریکا از حضور در مسابقات شطرنج قهرمانی
زنان جهان در تهران تصریح کرد: من این شطرنجباز را میشناسم و جالب این
که نازی پایکیدزه چند سال پیش سرمربیگری تیم ملی شطرنج بانوان را بر عهده
داشت. انصراف پایکیدزه هم بیشتر از این که به خاطر حجاب باشد به این دلیل
است که او میخواهد خودش را مطرح کند چون جایگاه چندانی بالایی در شطرنج
ندارد و یا این کارش سعی کرد توجه رسانهها را به خود جلب کند..
خادمالشریعه
با اشاره به اینکه تا شطرنج قهرمانی زنان جهان زمان زیادی باقی مانده گفت:
تلاش میکنم در این مسابقات بهترین عملکرد را داشته باشم چون به خوبی
میدانم انتظارات از من زیاد است.
جوسازی چند شطرنجباز خارجی علیه حجاب در ایران:
با پیگیری فدراسیون شطرنج میزبانی رقابت های قهرمانی بانوان جهان در سال 2017 به ایران رسید. این بزرگترین میزبانی ایران در ورزش بانوان خواهد بود. اما برخی از سایت های خارجی از اعتراض چند تن از شطرنج بازان علیه میزبانی ایران خبر داده اند.برخی از بانوان شطرنج باز اعلام کرده اند به دلیل اینکه برای حضور در رقابت های قهرمانی زنان جهان باید با حجاب حضور پیدا کنند حاضر به شرکت در مسابقات نیستند.
'نازی پایکیدزه' شطرنج باز گرجی الاصل تیم آمریکا در مصاحبه با تلگراف(The Daily Telegraph) به تصمیم انتخاب ایران به عنوان کشور میزبان اعتراض کرده و آن را بی رحم و ناراحت کننده دانسته است و حاضر نیست در مسابقات قهرمانی زنان جهان در ایران شرکت کند.
نایجل شورت(Nigel Short) مرد سابق شماره یک جهان از انگلیس هم گفته که اگر یک نفر مسیحی بسیار معتقد باشد برای چه باید حجاب که سمبول مسلمانان است را رعایت کند.
البته سوزان پولگار(Susan Polgar) بهترین بانوی تاریخ و رئیس آمریکایی کمیسیون شطرنج بانوان فدراسیون جهانی از اعطای میزبانی به ایران دفاع کرده است. او اعلام کرده است: من نزدیک به 60 کشور سفر کرده و مکان های مختلف با فرهنگ های مختلف را دیدهام. من شخصا هیچ مساله ای با پوشیدن روسری (حجاب) ندارم و به نظرم باید به سنت و فرهنگ کشورها احترام گذاشت.
پولگار البته در مصاحبه ای نیز اعتراض شطرنج بازان را جوسازی اعلام کرده است. ایران پیش از این میزبان رقابت های گرندپری زنان بوده و چند تن از بهترین شطرنج بازان جهان در این مسابقات حضور داشتند و مشکلی با حجاب در ایران نداشتند.
به نوشته نشریه تلگراف، شطرنج بازان زن مطرح ساعاتی بعد از انتشار خبر میزبانی ایران برای مسابقات شطرنج گفته اند که بازی های ایران را تحریم میکنند.
سرویس ورزش فراسو به نقل از مشرق – چند ساعتی از اعلام رسمی خبر میزبانی جمهوری اسلامی ایران در جام جهانی شطرنج ۲۰۱۷ می گذشت که دیلی تلگراف انگلیس نوشت: فدراسیون جهانی شطرنج تصمیم گرفته مسابقات قهرمانی شطرنج زنان در سال ۲۰۱۷ در ایران برگزار شود اما بر سر برگزاری این رقابتها در ایران یک مشکل بزرگ وجود دارد و آن مخالفت شطرنج بازان با استفاده از پوشش اسلامی در این رقابتهاست!
به نوشته نشریه تلگراف، شطرنج بازان زن مطرح ساعاتی بعد از انتشار خبر میزبانی ایران برای مسابقات شطرنج گفته اند که بازی های ایران را تحریم می کنند.
اما این اعلام مخالفت و حرکت به ظاهر خودجوش قهرمانان شطرنج جهان تا چه حد صحت داشت؟ آیا فدراسیون جهانی شطرنج نیز در این کمپین مجازی از قبل شکست خورده، نقش داشت؟ چه کشورهایی سردمدار این مخالفت بی اهمیت بودند؟ رسانههای غربی به هر موضع کوچک و بزرگی که میتواند علیه ایران اسلامی باشد، چقدر علاقه دارند که اینگونه از کمترین فرصت ممکن برای حمله رسانهای استفاده می کنند؟
با پیگیری فدراسیون شطرنج میزبانی رقابت های قهرمانی بانوان جهان در سال ۲۰۱۷ به ایران رسید. این بزرگترین میزبانی ایران در ورزش بانوان خواهد بود و مقامات فدراسیون شطرنج ایران بدون تردید از این فرصت بزرگ برای معرفی کشور عزیزمان ضمن همکاری با سازمانهای دیگر داخلی، استفاده خواهند کرد.
البته این شایعه در خلأ شکل نگرفته است، نازی پایکیدزه شطرنج باز گرجی تیم آمریکا در مصاحبه با تلگراف به تصمیم انتخاب ایران به عنوان کشور میزبان اعتراض کرده و آن را بیرحمانه و ناراحت کننده دانسته است و حاضر نیست در مسابقات قهرمانی زنان جهان در ایران شرکت کند. نایجل دیوید مرد سابق شماره یک جهان از انگلیس هم گفته که اگر یک نفر مسیحی بسیار معتقد باشد برای چه باید حجاب را که نماد مسلمانان است رعایت کند.
در این میان کسی که آپ پاکی را روی دست جوسازان خبری ریخته، رئیس آمریکایی کمیسیون شطرنج بانوان فدراسیون جهانی است، سوزان پولگار از اعطای میزبانی به ایران دفاع و اعلام کرده است: نزدیک به ۶۰ کشور سفر کرده و مکان های مختلف با فرهنگ های مختلف را دیدهام. من شخصا هیچ مساله ای با پوشیدن روسری (حجاب) ندارم و به نظرم باید به سنت و فرهنگ کشورها احترام گذاشت.
پولگار البته در مصاحبه ای نیز اعتراض شطرنجبازان را جوسازی اعلام کرده است. ایران پیش از این میزبان رقابت های گرند پری زنان بوده و چند تن از بهترین شطرنجبازان جهان در این مسابقات حضور داشتند و مشکلی با حجاب در ایران نداشتهاند.
مهرداد پهلوانزاده رئیس فدراسیون شطرنج ایران نیز به جو سازی دو شطرنج بازی آمریکایی و انگلیسی واکنش نشان داده و تلاش آنها را از قبل شکست خورده توصیف کرده است اما رسانههای فارسی زبان و معاند خارج از کشور همان طور که پیش بینی میشد برای ماهیگیری کنار این آب نه چندان گل آلود آمدند و چیزی هم نصیبشان نشد.
آنها در چند گزارش هماهنگ شده که متنی مشترک و مشابه داشت، نوشتند: مسابقات قهرمانی شطرنج قهرمانی زنان جهان قرار است در بهمن ماه سال آینده و به میزبانی ایران برگزار شود، میزبانی ایران در این مسابقات که برای اولین بار در چنین سطحی از ورزش زنان قرار است اتفاق بیفتد واکنشهای متعددی را در شبکه های اجتماعی در پی داشته است. برخی از شطرنج بازان زن جهان مانند نازی پایکیدزه به دلیل حجاب اجباری در ایران خواستار تحریم این مسابقات شده اند و گروهی دیگر مانند سوزان پولگار رییس کمیسیون شطرنج زنان فدراسیون جهانی معتقدند این مسابقات باید برگزار شود و در نتیجه باید به “تفاوت های فرهنگی” کشور میزبان احترام گذاشت.
میترا حجازی پور استاد بزرگ شطرنج ایران و قهرمان مسابقات قاره آسیا در سال ۲۰۱۵ به شدت مخالف تحریم مسابقات است و آن را به ضرر وضعیت زنان در این کشور می داند.
او در گفتگویی با روزنامه گاردین گفته تحریم احتمالی این مسابقات باعث آسیب زدن به وضعیت رو به رشد ورزش زنان در ایران میشود:” این مسابقات بزرگترین رویداد ورزشی زنان در تاریخ ایران است. ما هیچ وقت نتوانستیم میزبانی مسابقات قهرمانی جهان در دیگر رشته های ورزش زنان را در ایران داشته باشیم و این فرصتی برای پیشرفت ورزش زنان در ایران است. ایران کشور زیبایی است و فرهنگ بی نظیری دارد. میزبانی ایران می تواند یک قدم رو به جلو برای ما باشد. این میزبانی باعث رشد شطرنج بازان زن و دیگر ورزشکاران زن خواهد شد.”
هامپی و هاریکا از مهرههای شناخته شده دنیای شطرنج برای حضور در رقابتهای جهانی شطرنج ۲۰۱۷ به میزبانی ایران اعلام آمادگی کردهاند و داشتن حجاب در ایران برایشان جذاب است و این موضوع را مانعی بر سر راه میزبانی ایران نمیدانند.
در این مسابقات ۶۴ نفر از برترین شطرنج بازان جهان حضور پیدا خواهند کرد اما تلاش مضحک رسانههای معاند از چندی پیش بر آن بوده که حجاب اسلامی را مانعی بر سر راه این میزبانی جهانی معرفی کند.
در همین راستا هامپی و هاریکا نمایندگان شطرنج هند به صورت رسمی اعلام کردهاند که برای حضور در ایران با حجاب اسلامی به احترام فرهنگ اسلامی ایران هیچ مشکلی نداشته و با اشتیاق و رغبت این کار را انجام خواهند داد.
برای هندیها حضور در این رقابت بسیار ارزش دارد و به همین دلیل دو بازیکن بزرگ خود را در سطح جهانی به ایران خواهند فرستاد.
هامپی شطرنج بازی هندی در این خصوص به خبرنگاران گفته است: پیش از این یک بار به ایران رفتهام و برای چند روزی که میهمان ایرانیان بودم از روسری استفاده کردم، کم کم به آن عادت کردم و به نظر من باید به فرهنگ و عادات مردم یک کشور احترام گذاشت، وقتی این موضوع برای مردم یک کشور مهم است باید برای من به عنوان میهمان مهم باشد.
هاریکا دیگر نماینده هند در این خصوص گفت: برای من مسابقات مهم است، هر جای دنیا که باشد میروم و به خود بازی فکر میکنم، این چیزها به ما ربطی ندارد و حق نداریم درباره آنها نظر بدهیم، ما مربی و سرپرست و مدیر داریم و تابع صلاحدید فدراسیون خود هستیم، مشخص است که باید به فرهنگ یک کشور احترام گذاشت، من در ایران بودم و بهترین میهمان نوازی را تجربه کردم، هیچ محدودیتی با حجاب حس نکردم و فقط به بازی و پیروزی در آن فکر میکردم.