آمئوزش جامع و کامل و گام به گام فتوشاپ |کابردی ترین و تخصصی ترین آموزش فتوشاپ (1)

  • ۱۵:۴۲

آشنایی با ویژگی های جدید فتوشاپ CS4

1

جدید و متفاوت

هنگامی که کاربران قدیمی فتوشاپ، برای اولین بار فتوشاپ CS4 را باز می کنند، ممکن است تصور کنند که این برنامه تنها دچار تغییرات ظاهری شده است. سپس شما با یک رابط کاربری کاملا متفاوت روبرو می شوید. و در صورتی که از استفاده کنندگان مکینتاش باشید، نحوه ارتباط برقرار کردن شما با این رابط کاربری جدید کاملا دچار تحول می شود. ولی توجه داشته باشید که این ها همه تغییرات این نسخه جدید از فتوشاپ نیستند!

رابط کاربری جدید یک شاهکار است – ویرایش بدون توقف

اگر کمی بیشتر دقت کنید متوجه می شوید که روش کار در این ورژن از فتوشاپ نسبت به نسخه های قدیمی تر بسیار متحول شده است. در نسخه های قدیمی تر، فرآیند ویرایش نیاز به باز کردن پنجره های محاوره ای زیادی داشت و قبل از اینکه تغییر جدیدی در تصویر ایجاد شود می بایستی تغییراتی که در یک کادر محاوره ای اعمال شده بود را ذخیره می کردیم.

2

هر گام از تغیرات با انتخاب یک نوع از تنظیمات آغاز می شد. به طور مثال تغییر ویژگی های Levels. سپس با استفاده از گزینه های موجود در کادر محاوره ای، تغییرات لازم، قبل از زدن دکمه ok، در عکس ایجاد می شد. هنگامی که تغییرات لازم ایجاد می شد، کاربر کادر محاوره ای را می بست و کادر محاوره ای جدیدی برای ایجاد دسته ای دیگر از تغییرات باز می کرد. فرآیند کلی ویرایش شامل گام های این چنینی بود و تا زمانی که کاربر دسته ای از تغییرات را ذخیره نمی کرد، قادر نبود تغییرات جدیدی در تصویر اعمال کند.

این روند ایجاد تغییرات در فتوشاپ CS4 به کلی تغییر کرده است. در این نسخه از فتوشاپ، با ایجاد پنل های Adjustments و Masks، فرآیند ویرایش عکس به یک فرآیند بدون توقف تبدیل شده است. در این نسخه شما می توانید بدون نیاز به ذخیره تغییرات در هر مرحله، به پنل های ایجاد تغییرات (مانند Levels, Curves, Hue/Saturation و …)  رفته و تغییرات دلخواهتان را ایجاد کنید. هر تغییر به صورت پویا و غیر مخرب بر روی عکس اعمال می شود. این ویژگی، دست ویراستاران را برای ایجاد تغییرات بازتر می گذارد. این روند ایجاد تغییر شباهت زیادی به روند ایجاد تغییرات در Adobe Camera Raw و Lightroom دارد و روشنگر آینده ویرایش حرفه ای عکس است.

پنل Adjustments

پنل Adjustments یکی از اجزای اصلی تغییر یافته در روند کاری ویرایش تصویر در فتوشاپ CS4 است. این پنل نه تنها شامل اجزای پایه ای و موجود در ورژن های قبلی نظیر Levels, Hue/Saturation, Exposure, Black and White, Channel Mixer, Selective Color, Color Balance, Photo Filter  است بلکه بخش Curves آن به طور کلی بازنگری شده و همچنین یک بخش کاملا جدید به نام Vibrance adjustment tool به آن اضافه شده است.

3

برای کاربران قدیمی فتوشاپ ممکن است کمی طول بکشد تا نجوه کار با پنل جدید Adjustments را یاد بگیرند. اما به محض اینکه تسلط کافی بر آن پیدا کنند، بازدهی و کیفیت کار آنها به شدت افزایش خواهد یافت به طوری که این کندی سرعت اولیه در آشنایی با رابط کاربری جدید را به کلی جبران خواهد کرد.

پنل جدید Adjustments، علاوه بر اینکه پنل های تغییرات کلیدی را با هم در یک گروه قرار داده است، ایجاد تغییرات آنی روی عکس برای ویژگی های Hue/Saturation و Curves فراهم کرده است. با استفاده از این امکان، کاربر قادر خواهد بود که با کلیک روی جاهای مختلف عکس و کشیدن نشانگر موس به بالا، پایین و یا اطراف، تغییرات مورد نظر خود را در عکس ایجاد کند. یکی دیگر از تغییرات ایجاد شده، فراهم کردن طیف گسترده ای از طرح های آماده ویرایش است که بیش از ۲۰ نقطه آغاز برای کارهای رایج در ویرایش عکس فراهم می کند.

پنل Masks

4پنل جدید Masks در واقع یک مرکز جدید برای انجام کلیه کارهای مرتبط با ماسک هاست و اهمیتی هم ندارد که ماسک ها پیکسلی و یا برداری باشند. در این پنل جدید لغزنده های اختصاص ای برای تغییر چگالی و ویژگی یک ماسک تعبیه شده است و بدین وسیله می توان تاثیر جلوه ویژه ایجاد شده و یا نرمی لبه های ماسک را تغییر داد. ابزار قدرتمند Refine Edge که در ورژن قبلی فتوشاپ اضافه شده بود نیز از این پنل قابل دسترسی است. یکی دیگر از ویژگی هایی که از طریق این پنل قابل تغییر است ویژگی Invert است که می تواند نواحس ماسک شده و ماسک نشده را تغییر دهد.

به منظور ایجاد ماسک های رنگی، یک نسخه به روز شده از ویژگی Color Range نیز در پنل قرار داده شده است. این ویژگی به طور کلی مورد بازبینی قرار گرفته است تا دقت و قدرت آن افزایش یابد. ویژگی Fuzziness که در ورژن های قبلی هم وجود داشت در این نسخه با تنظیمات Range control و Localized Color Clusters قابل دسترسی است. با توجه به اهمیتی که ماسک ها در ویرایش های غیر مخرب دارند، تلاش شرکت ادوبی برای هدف گیری و تغییر این مکانیزم به منظور تغییر تنظیمات، قابل تقدیر است.

ظاهری جدید برای فتوشاپ :

نسخه CS4 ، یک رابط جدید به نام Application Frame برای فتوشاپ و بریج اضافه کرده است. این رابط کاربری جدید فتوشاپ شامل ویژگی های زیر است :

  • قابلیت شناور ساختن، چسباندن و در یک گروه قرار دادن پنجره های تصویر. همچنین ویژگی جدید Arrange Documents باعث می شود تا بتوان تصاویر را به خوبی روی صفحه نماش پخش کرد.
  • نوار جدید Application Bar که ویژگی ها و عملکرد های نوار های عنوان و کنترل در ورژن های قبلی  را در یک جا جمع می کند.
  • یک ابزار Screen Mode که می تواند نمایش تصاویر روی مانیتورهای متعدد را کنترل کند.
  • پنل های جدید Adjustments و Masks
  • یک روند کاری جدید برای ایجاد تغییرات و ذخیره کردن آنها

و همچنین Bridge

5تغییرات ایجاد شده در بریج کتر به چشم می آیند اما این تغییرات هم به منظور تسهیل فرآیند ویرایش و پردازش تصاویر بوده است. اسن تغییرات در دکمه هایی که در بالای صفحه قرار می گیرند مشخص است. به کمک این تغییرات به راحتی می توان پنجره های متعدد در بریج را مدیریت کرد. همانند نسخه های قبلی شما مجبور به استفاده از طرح های از پیش آماده شده این نرم افزار نیستید و به راحتی می توانید طرح مورد علاقه خود را به منظور توزیع مناسب پنجره ها در صفحه و یا صفحات نمایش ایجاد کنید (این نرم افزار از چند صفحه نمایش پشتیبانی می کند). بریج اکنون شامل یک محیط کار خروجی است که به شما کمک می کند تا صفحات وب فلش و یا پرونده های PDF بسازید و این در حالی است که اصلا نیازی به خروج از برنامه و ورود به فتوشاپ ندارید. این ادامه همان روندی است که هر برنامه را قادر می سازد که رآیند های بیشتری را بدون یاز به برنامه دیگر انجام دهد.

وقتی نوبت به Adobe Camera RAW برسد، شما کاملا تایید خواهید کرد که ویرایش عکس فرآیندی نیست که فقط در فتوشاپ قابل انجام باشد. اما از یک سو عکاسان حرفه ای، یا توجه به عملیاتی که برای ویرایش عکس انجام می دهند مدام باید بین نرم افزارهای گوناگون رفت و آمد کنند.  زمانی که نیاز به مدیریت عکس ها داشته باشید با استفاده از Review Mode راه های جدیدی برای این کار پیدا خواهید کرد. و با استفاده از کادر جستجوی جدید قابلیت بیشتری برای جستجوی پرونده ها خواهید داشت.

6

استفاده از پردازنده گرافیکی

علاوه بر تغییرات ظاهری فتوشاپ CS4، تغییرات دیگری هم در این نرم افزار ایجاد شده است. یکی درگر از تغییرات مهم، استفاده از قدرت پردازش کارت های گرافیک جدید به منظور نمایش بهینه پیکسل ها روی صفحه نمایش است. کاربرانی که دارای یک کارت گرافیک جدید با حداقل ۲۵۶ مگابایت حافظه اختصاصی باشند و پردازنده گرافیکی آنها توسط این نرم افزار پشتیبانی شود، قادر خواهند بود از قابلیت های ویژه ای بهره ببرند که عبارتند از :

  • چرخش سیال گونه تصویر : با استفاده از Rotate View که در Application Bar و یا زیر ابزار دست قرار گرفته است قادر خواهد بود که قاب عکس را به صورت غیر مخرب بچرخاند.
  • زوم و پن دقیق و نرم  : بر خلاف ورژن های قبلی فتوشاپ که زوم در درصد های خاصی وضوح بهینه روی صفحه نمایش را نداشت، نسخه cs4 فتوشاپ همیشه تصاویر را دقیق و شارپ به کاربر نمایش می دهد. و این بدون در نظر گرفتن درجه زوم است و تا ۳۲۰۰ درصد هم این امکان فراهم است.
  • قابلیت حرکت دادن و زوم کردن به صورت انیمیشن : با استفاده از توات اضافی پردازش که از کارت گرافیک به دست آمده است فتوشاپ قادر است تصاویر را به صورت حرکات انیمیشن حرکت دهد و یا زوم کند.

7

کامپوز مجدد عکس بعد از گرفتن

با استفاده از ویژگی جدید Content Aware Scaling که از Edit > Content Aware Scaling قابل دسترسی است، می توانید قسمت های مختلف یک عکس را به دور قاب آن بکشید و یا هل دهید و از فتوشاپ بخواهید تا جاهای خالی را پر کند. ممکن است عجیب به نظر برسد اما بله، در حال حاضر شما می توانید قسمت های مختلف عکس را با نرخ های متفاوت حرکت دهید، بکشید و یا تغییر اندازه دهید.

این ویژگی به طور قابل ملاحظه ای با ابزار Free Transform متفاوت است. ابزتر Free Transform وقتی که با دکمه shift به کار رود، ابعاد همه قسمت های عکس را با نرخ یکسان تغییر می دهد. Content Aware Scaling یا CAS که همچنین با نام Seam Carving هم شناخته می شود، رفتار متفاوتی دارد.

روش کار این ابزار به این ترتیب است که قسمت هایی از عکس که دارای جزئیات است را قابت نگه داشته و قسمت هایی که بدون جزئیات خاصی است را بزرگ یا کوچک می کند. CAS قابل اعمال بر تصاویر، لایه ها و انتخاب ها در حالت RGB و SMYK و در همه bit depth ها است ولی برای اجزای هوشمند و یا سه بعدی و یا فیلم قابل اعمال نیست.

8در نوار options  دو ابزار کنترلی وجود دارد تا اطمینان حاصل شود که تنها بخش های مورد نظر شما کوچک یا بزرگ شوند. این ابزارها عبارتند از  :

  • حفاظت از پوست (آیکان شخص) : این ابزار تلاش می کند تمام قسمت هایی که پوست در آنها وجود دارد در طول عملیات CAS بدون تغییر نگه دارد.
  • منوی حفاظت : لیتس از کانال های آلفا مرتبط با عکس ارائه می دهد. انتخاب یکی از این گزینه ها از قسمت های ماسک شده تصویر که در کانال آلفا ذخیره شده است، حفاظت می کند.

لنز های چشم ماهی و پاناروما های کروی :

یکی از تغییرات عمده در ورژن CS3 ویژگی پیشرفته Photomerge بود. در آن نسخه از فتوشاپ تونایی های زیادی اضافه شده بود و کاربر را قادر به ایجاد حالت های ترکیب پیچیده ای می کرد که در نهایت منجر به ایجاد نتایج خیره کننده ای می شد. در نسخه cs4 تغییرات عمده در عکاسی ادامه پیدا کرده است. اکنون ابزارهایی برای اصلاح اعوجاج و کاهش روشنایی طراحی شده است. ویژگی Photomerge مجددا به روز شده است. اکنون این ویژگی می تواند تصاویر گرفته شده با لنز های چشم ماهی را به صورت تصاویر پانارومای ۳۶۰ درجه ارائه دهد.

9بیشترین عمق میدان

در تغییرات مرتبط گزینه های auto-blending لایه ها که از Edit > Auto Blend Layers قابل دسترسی است، دارای قابلیت ویژه ای شده است که می تواند عکس هایی از یک صحنه یکسان را با نقاط فوکوس متفاوت ترکیب کند و تصویری با بیشترین عمق میدان ایجاد کند. این بدین معنی است که با کمک این ابزار می توان تصویری ایجاد کرد که از فاصله نزدیک به لنز تا فاصله های بسیار دور از لنز آن شارپ و واضح باشد.

این ابزار تصاویر اصلی را از نظر رنگی هم به صورت اتوماتیک اصلاح می کند.

Adobe Camera RAW 5.0

همانطور که انتظار داشتید، ورژن جدید این نرم افزار که همراه با فتوشاپ جدید ارائه می شود، برخی ویژگی ها شبیه آنچه در Lightroom 2.0 دیده بودید را اضافه کرده است. این بدین معنی است که دو ابزار کاربردی بسیار اساسی که مخصوص Lightroom بود، یعنی Adjustment Brush و Graduated Filter ، هم اکنون در ACR هم قابل دسترسی است. ابزار Adjustment Brush به کاربر این اجازه را می دهد که در رنجی از تغییرات نقاشی کند و این تغییرات را بر قسمت هایی از عکس اعمال کند.

ابزار Graduated Filter یک جلوه ویژه خاص را، به صورت تدریجی از حالتی که افکت به طور کامل اعمال شده تا جایی که اصلا افکتی وجود ندارد اعمال می کند. از ویژگی های دیگر این است که می توان تغییرات روشنایی را بعد از اینکه عکس در ACR کراپ شد را بر روی عکس اعمال کرد. لغزنده هایی هم برای اصلاح عملکرد این ابزار در نظر گرفته شده است.

10ترکیب عملکرد با Lightroom 2.0

همانطور که انتظار داشتید، با اعمال تغییرات در نسخه جدید ACR، عملکرد این دو نرم افزار تقریبا یکسان شده است. خوشبختانه ایجاد تغییرات در یک نرم افزار، در دیگری هم اعمال شده است. این بدین معنی است که شما می توانید بدون نگرانی، عکس هایتان را بین این دو نرم افزار و فتواپ منتقل کنید و تغییرات ایجاد شده در یکی، در دیگر نرم افزار ها هم به طور مشابه نمایش داده شود. لایتروم ۲.۰ البته راه های بیشتری برای انتقال عکس ها به فتوشاپ ارائه می دهد. در حال حاضر شما می توانید یک فایل مدیریت شده در لایتروم را به عنوان یک شی هوشمند در فتوشاپ باز کنید. همچنین می توانید دسته ای از عکس ها را به به مرج، اچ دی آر و با ابزار فوتومرج بفرستید.

بهینه سازی علاقه مندی های قدیمی :

عجیب به نظر می رسد که ابزارهایی مانند Dodge , Burn , Sponge که از قدیم در فتوشاپ بوده اند به عنوان تغییرات جدید در فتوشاپ cs4 عنوان شوند. در این اواخر بیشتر به معرفی ابزارهایی که برای ایجاد تغییرات غیر مخرب در عکس به کار کی روند پرداختیم و کمتر به تشویق کاربران به استفاده از این ابزارها پرداخته شد. اما به نظر می رسد که هنوز کاربرانی باشند که از سادگی این ابزارها لذت می برند. برای این منظور تغییراتی در این ابزارها ایجاد شده که کار کردن با آنها را ساده تر کند و همچنین نتیجه حاصل از به کارگیری این ابزارها را قابل پیش بینی کند.

به ابزار Burn و Dodge یک گزینه Protect Tones اضافه شده است که بی نظمی ناشی از استفاده از این ابزارها در ورژن های قبلی را کنترل می کند. ابزار Sponge با اضافه کردن سوییچ Vibrance به یک ابزار مدرن قرن ۲۱ تبدیل شده است. بنابراین این ابزارها هم مانند ابزارهای کنترل برایتنس و کنتراست از قبل بهتر شده اند اما هنوز جای پیشرفت دارند.

11اشیاء هوشمندتر از هوشمند

با معرفی اشیاء هوشمند به عنوان پایه و اساس ویرایش غیر مخرب، باید توجه داشته باشیم که تغییراتی در این زمینه هم ایجاد شده است. در نسخه CS4 اکنون شما می توانید یک انتقال پرسپکتیو به شی هوشمند اعمال کنید. این یک تغییر نسبت به نسخه قبلی به حساب می آید که تنها یک گزینه تغییر مقیاس داشت. اضافه بر این اکنون می توان با ماسک های لایه ای لینک شده هم از درون اشا هوشمند کار کرد. این کار به وسیله قطره چکان امکان پذیر است.

گرچه ممکن است که تغییرات ایجاد شده در این بخش کمرنگ به نظر برسد اما خود این نشان دهنده یک پیشرفت مداوم و روبه جلوست که مسلما می تواند تغییرات ایجاد شده در عکس ها را متحول کند.

راهنمایی های نشانگر نمایش زنده

یکی از ویژگی های کاربردی در ابزار نقطه محو این بود که پیش نمایشی از Clone Stamp در نوک نشانگر نشان می داد.

12این کار باعث می شد تا کاربر اطلاعات بیشتری را که نیاز داشت، در هنگام استفاده از ابزارهای استمپ به دست آورد. در نسخه cs4 اکنون قابلیت پیش نمایش در نوک نشانگر وجود دارد. که این ویژگی هم برای Clone Stamp و هم Healing Brush قابل استفاده است.

گزینه های جدید برای پرینت گرفتن

13پرینت گرفتن از آن جمله مارهایی است که در نگاه اول ساده به نظر می رسد. اما حقیقت این است که پرینت گرفتن هم همشه باید با دقت و احتیاط انجام شود و مسلما همان اندازه که ویرایش از اهمیت برخوردار است، پرینت گرفتن هم مهم است. ویژگی هایی که در کادر محاوره ای پرینت در فتوشاپ جدید آمده است از سه طریق به کاربر کمک می کند تا پرین های با کیفیت تری تهیه کنند :

  • تغییراتی در کادر محاوره ای ایجاد شده است که در لحظه اول که این کادر باز می شود اطلاعات بیشتری نمایش داده شود.
  • عکس هایی که در حالت ۱۶ بیت ذخیره شده اند مستقیما از طریق فتوشاپ قابل چاپ شدن هستند.
  • رنگ های Out of Gamut از همان پنجره پرینت قابل مشاهده است.

اشتراک گذاری صفحات نمایش :

در کنار تکنولوژی Adobe Connect که به کاربر اجازه ذخیره فعالیت های روی صفحه نمایش را فراهم می کند، می توان به ضبط صحبت ها هم اشاره کرد که کاربران می توانند آن را در سرتاسر دنیا منتشر کنند. اکنون به اینها قابلیت Share My Screen هم اضافه شده است که از File > Share My Screen قابل دسترسی است.

14این قابلیت به ماربران اجازه می دهد تا از طرق مختلف با کاربران دیگر در سرتاسر دنیا ارتباط برقرار کنند. این قابلیت به ویژه برای عکاسان حرفه ای و دانش آموزان مفید خواهد بود.

Photoshop CS4 Extended

همانند نسخه قبلی فتوشاپ، آخرین نسخه آن نیز در دو ورژن مجزا ارائه شده است. نسخه معمولی فتوشاپ شامل همه ویژگی هایی است که در بالا اشاره شده و معمولا قابلیت های آن حتی بیش از آن چیزی است که عکاسان به آن نیاز داشته باشند.

نسخه اکستندد علاوه بر ویژگی های بالا، قابلیت هایی دارد که امکان کار کردن با فیلم را هم فراهم میکند. همچنین امکان مدل سازی سه بعدی هم به آن اضافه شده است.

ویرایش و کامپوزیتینگ سه بعدی

قابلیت های جدید سه بعدی که به فتوشاپ اضافه شده است به طراحان کمک می کند تا به همان سادگی که با عکس های دو بعدی کار می کنند، بتوانند با مدل های سه بعدی نیز کار کنند. روش کار جدید به طور کلی نیاز به کار کردن با دیالوگ باکس های زیاد را حذف می کند. ابزارهایی اضافه شده است که این امکان را می دهند که مدل های سه بعدی را به صورت دو بعدی در آورده و با آنها کار کنید. در حال حاضر کاربران می توانند ویژگی هایی مانند نور، دوربین و جنس را تغییر دهند.

گرافیک حرکتی بهینه

نسخه جدید فتوشاپ راه را برای فیلم برداران برای استفاده از فیلم ها در فتوشاپ هموار می کند. و ابزارهایی را فراهم می کند که بتوانند به راحتی با فریم ها کار کنند. اکنون فتوشاپ می تواند با پیکسلهای غیر مربعی، صدای فیلم ها کار کند و رندر های سه بعدی تهیه کند.

حجم سازی

این یک قابلیت جدید در فتوشاپ است که اجازه می دهد که متن،شکل و یا عکس را به یک حجم تبدیل کرد. با استفاده از این ویژگی می توان متن های سه بعدی ایجاد کرد.



روش بـرای افزایش سرعت فتوشـاپ

0نخستین کاری که پس از نصب فتوشاپ باید انجام دهید، این است که از منوی Edit>Preferences پنجره تنظیمات اصلی برنامه را باز کرده و آن‌ها را مطابق دلخواه خود تنظیم کنید، اما همین نکته ساده یکی از آن مواردی است که اغلب طراحان توجهی به آن نمی‌کنند.

با این‌کار می‌توانید کارایی نرم‌افزار فتوشاپ را بهبود ببخشید. به خصوص اگر از کامپیوتر‌های نه‌چندان قدرتمند استفاده می‌کنید، تغییر دادن تنظیمات پیش‌فرض این برنامه برای شما بسیار ضروری است. اگر تا به حال این تنظیمات را تغییر نداده‌اید یا اگر می‌خواهید تنظیمات قبلی خود را دوباره بررسی کنید، در اینجا ده ترفند مهم و کاربردی را به شما معرفی می‌کنیم تا توسط آن‌ها سرعت فتوشاپ‌ خود را افزایش دهید.

تعداد مراحل تاریخچه را تنظیم کنید

1احتمالاً شما هم بارها و بارها از امکانات پالت تاریخچه استفاده کرده‌اید. این پالت، فهرستی از مراحل عملیات انجام شده روی عکس را در خود ذخیره می‌کند و می‌توانید با زدن دکمه‌های Ctrl+Z یا کلیک کردن روی هر مرحله از داخل پالت، یک یا چند گام به عقب برگردید.

این قابلیت فتوشاپ بسیار کاربردی است، اما دقت داشته باشید که ذخیره کردن تعداد زیادی از مراحل می‌تواند موجب کند شدن سرعت فتوشاپ شود.

تعداد مراحل پیش‌فرض برنامه، بیست مرحله است، اما برخی از کاربران سعی می‌کنند با بالا بردن این تعداد از داخل تنظیمات اصلی برنامه، درصد خطا را هنگام کار کاهش دهند. بسته به امکانات کامپیوترتان می‌توانید این گزینه را از مسیر Edit>Preferences>Performance تغییر دهید. پیشنهاد می‌کنیم اگر مقدار حافظه کامپیوترتان کمتر از دو گیگابایت است، به جای افزایش تعداد مراحل ذخیره شده، از قابلیت Snapshotهای پالت تاریخچه استفاده کنید.

چه مقدار Cache Level نیاز دارید؟

2تنظیمات Cache Levels نیز در مسیر Edit>Preferences>Performance و دقیقاً زیر تنظیمات پالت تاریخچه قرار دارند. این تنظیمات هیستوگرام و زمانی که طول می‌کشد تا تغییر انجام شده روی یک تصویر دوباره روی صفحه به نمایش درآید را تعیین می‌کند. به صورت پیش‌فرض، شش مرحله برای Cache Level تعیین شده است که این تعداد در نهایت می‌تواند تا هشت مرحله افزایش یابد.

بدیهی است که افزایش این مقدار موجب بالا رفتن سرعت پردازش تغییرات می‌شود. این تنظیمات به خصوص هنگامی که با عکس‌هایی با دقت بالا کار می‌کنید، بسیار مؤثر است. همچنین هنگامی که روی اندازه نمایش کوچک‌تر (به عنوان مثال، پنجاه درصد) کار می‌کنید، باز هم همین تنظیمات برای پردازش عکس‌ها در اندازه کوچک‌تر (Down Sampling) نیز استفاده می‌شود.

اگر مقدار حافظه کامپیوترتان بیش از دو گیگابایت است و معمولاً روی عکس‌هایی با دقت بالا (مانند عکس‌هایی که با دوربین‌های دیجیتال خودتان می‌گیرید) کار می‌کنید، بهتر است مقدار Cache Levels را تا هشت افزایش دهید، اما اگر مقدار حافظه کامپیوترتان زیاد نیست و همچنین اگر روی عکس‌های با دقت پایین (یک تا سه مگابایت) کار می‌کنید، کاهش مقدار Cache Levels تا یک یا دو، انتخاب بهتری برای شما خواهد بود، زیرا می‌توانید به سرعت به جای Cache کردن عکس‌ها، آن‌ها را ذخیره کنید.

حواستان به مقدار حافظه مصرفی باشد

3فتوشاپ عاشق حافظه (RAM) است و اگر جلوی آن را نگیرید تا آخرین بیت حافظه کامپیوترتان را مصرف خواهد کرد. بنابراین باید «مقدار حافظه‌ای که به فتوشاپ اختصاص می‌دهید را محدود کنید». تنظیمات مربوط به محدود کردن مقدار حافظه مصرفی نیز در Edit>Preferences>Performance قرار دارد. مقدار حافظه کلی سیستم در این قسمت نمایش داده می‌شود.

اگر هنگامی که از نرم‌افزار فتوشاپ استفاده می‌کنید، برنامه‌های دیگری را باز نمی‌کنید (به‌عنوان مثال، Firefox برای جست‌وجو در اینترنت یا Media Player برای گوش دادن موسیقی و…) و همچنین اگر مقدار حافظه کامپیوترتان حدود دو تا سه گیگابایت است، می‌توانید این درصد را تا ۷۵-۸۰ درصد نیز افزایش دهید. در غیر این صورت بهتر است این مقدار را از پنجاه درصد بالاتر نبرید.

از Scratch Disk مناسب استفاده کنید

4فتوشاپ می‌تواند به همان صورتی که از حافظه استفاده می‌کند، بخشی از حافظه ثابت کامپیوتر را نیز به‌عنوان یک حافظه جانبی به کار گیرد. برنامه فتوشاپ این حافظه را Scratch Disk می‌نامد.

به صورت پیش‌فرض این حافظه از درایو ویندوز یا (معمولاً) همان درایو C کسر می‌شود، اما درایو C به‌طور معمول فضای خالی چندانی ندارد و استفاده از فضای خالی آن به‌عنوان Scratch Disk موجب کند شدن کل سیستم می‌شود.

بنابراین بهتر است درایو پیش‌فرض را به یکی از درایوها‌ی دیگر (با فضای خالی بیشتر) تغییر دهید و همین‌طور ترتیب درایوها را طوری تنظیم کنید (با دکمه‌های مثلثی شکل سمت راست فهرست) که درایو C آخرین درایو باشد.

قابلیت پیش‌نمایش فونت‌ها را خاموش کنید

5کاربران فتوشاپ، به خصوص طراحان، علاقه دارند فونت‌های زیادی را روی کامپیوترشان نصب کنند تا همیشه هنگام کار فونت‌های موردنیاز را در دسترس داشته باشند. هنگامی که در فتوشاپ روی منوی فونت‌ها کلیک می‌کنید، به محض باز شدن این منو، پیش‌نمایشی از فونت‌های در دسترس به نمایش در می‌آید. خاموش کردن پیش‌نمایش فونت‌ها می‌تواند تأثیر زیادی روی بالا رفتن کارایی فتوشاپ داشته باشد.

برای این‌کار به مسیر Edit>Preferences>Type رفته و مانند آنچه در تصویر می‌بینید، گزینه «Font Preview Size» را غیرفعال کنید.

خاموش کردن تصاویر کوچک (Thumbnails) داخل پانل‌ها

6فراهم کردن پیش‌نمایش لایه‌ها در پانل‌لایه‌ها و همچنین در پانل‌های دیگر مانند Channels و Paths موجب استفاده از حافظه می‌شود. به خصوص هنگامی که روی لایه‌های مختلف عکس کار می‌کنید، فتوشاپ برای هر تغییر جدید، لایه‌های مربوط به آن را نیز دوباره پردازش می‌کند و با افزایش تعداد لایه‌های تصویر موجب استفاده بیشتر از حافظه می‌شود.

در صورت تمایل می‌توانید این پیش‌نمایش‌ها را به‌طور کل خاموش کنید، دست‌کم کوچک‌ترین اندازه ممکن را برای آن‌ها انتخاب کنید. برای این‌کار باید در هر پانل‌، منوی Panel Options را باز کرده و مانند تصویر، گزینه None یا کوچک‌ترین اندازه را انتخاب کنید.

از فرمان Purge استفاده کنید

هنگامی که در حال کار هستید، فتوشاپ اطلاعات تصویر برای فرمان Undo، حافظه موقت یا Clipboard و مراحل تاریخچه را ذخیره می‌کند.

این اطلاعات موجب مصرف حافظه می‌شود، به خصوص اگر زمان زیادی را روی یک عکس صرف کنید یا این‌که تعداد مراحل زیادی را برای تاریخچه اختصاص داده باشید، این مصرف حافظه زیاد خواهد بود. برای کاهش اطلاعاتی که موجب مصرف حافظه می‌شوند، به مسیر

(Edit>Purge>(option بروید. منظور از Option حافظه موردنظر شما برای خالی شدن است. توجه کنید که در صورت حذف هر یک از اطلاعات، دیگر امکان دسترسی به آن‌ها را نخواهید داشت.

7

قابلیت هماهنگی فایل‌های PSD و PSB را روشن کنید

8Maximize PSD and PSB File Compatibility قابلیتی در فتوشاپ است که به موجب آن، یک نسخه کپی یکی‌شده از لایه‌ها (Flattened Copy) همراه فایل ذخیره می‌شود تا اطمینان پیدا کنید که فایل PSD یا PSB شما که در نسخه جدید فتوشاپ ذخیره شده است، در نسخه‌های قدیمی‌تر نیز بدون مشکل باز خواهد شد. این‌کار اندکی موجب زیادتر شدن حجم فایل‌های شما می‌شود.

در ضمن اگر بخواهید از قابلیت Edit in Photoshop نرم‌افزار لایتروم (Photoshop Lightroom) استفاده کنید، باید حتماً این گزینه روشن باشد. برای تغییر این گزینه به مسیر Photoshop>Preferences>File Handling بروید.

فتوشاپ خود را شلوغ نکنید

9اگرچه روی اینترنت الحاقات رایگان (و در ایران در DVDهای فروشگاه‌ها الحاقات غیررایگان) زیادی را می‌توانید پیدا کنید، اما باید مراقب باشید که این تعداد از امکانات جانبی در دسترس (فونت‌ها، قلم‌موها، شکل‌های آماده، استایل‌ها، پلاگین‌ها و…) نباید شما را فریب دهند.

فتوشاپ خود را خلوت نگه دارید. قرار نیست هر چه در دسترس شما است روی فتوشاپ نصب کنید. نصب تعداد زیادی پلاگین و الحاقات جانبی، موجب کند شدن کارایی فتوشاپ می‌شود. حرفه‌ای‌ها ترجیح می‌دهند تنها چند پلاگین را روی فتوشاپ نصب کرده و از همان چند گزینه هزاران نتیجه مختلف را به دست آورند.

بازگرداندن تنظیمات اولیه فتوشاپ

10اگر تنظیمات فتوشاپ خود را طوری تغییر داده‌اید که برای شما دردسر ساز شده است، احتمالاً این ترفند کوچک برای شما مفید خواهد بود. هنگامی که برنامه در حال اجرای دوباره است، دکمه‌های Alt+Ctrl+Shift را نگه دارید.

با این‌کار به محض بالا آمدن فتوشاپ، از شما سؤال می‌شود که آیا می‌خواهید فایل تنظیمات برنامه حذف شده و برنامه با تنظیمات پیش‌فرض اولیه اجرا شود؟ در صورت OK کردن این پرسش، تمام تنظیمات تغییریافته حذف شده و فتوشاپ را با تنظیمات اولیه آن مشاهده خواهید کرد.





آموزش گام به گام فتوشاپ – درس اول – آشنایی با محیط کاری فتوشاپ CS4

0یکی از ویژگی های بارز نسخه جدید فتوشاپ این است که رابط کاربری جدید آن بسیار کاربرپسند است و کار کردن با آن بسیار ساده تر از نسخه های قبلی است. در این درس، که اولین درس از سری آموزش گام به گام فتوشاپ است، به معرفی محیط کاری فتوشاپ نسخه CS4 پرداخته می شود. فتوشاپ مجموعه ای از ابزارها و پنل هاست که امکانات گسترده ای را برای کاربران به منظور ویرایش و حتی خلق تصاویر فراهم آورده است. این ابزارها و پنل ها به طور شگفت آوری در رابط کاربری فتوشاپ گنجانده شده اند به طوری که دسترسی به هر یک از این اجزا با صرف کمترین وقت امکان پذیر است. این ویژگی در نسخه CS4 این نرم افزار به طور چشم گیری بهبود یافته و این نرم افزار را نسبت به قبل کاربر پسند تر کرده است. به طوری که در عین اینکه ابزارهای بیشتری در دسترس قرار گرفته اند، محیط کاری منظم تر شده است.

محیط کاری در یک نگاه

در یک دید کلی، محیط کاری فتوشاپ از از اجزای زیر تشکیل شده است :

در سمت چپ محیط کاری، جعبه ابزار قرار گرفته است. این جعبه ابزار حاوی ابزار های متعددی است که برای ویرایش عکس هایتان به آنها نیاز خواهید داشت. در تصویر زیر نمایی از جعبه ابزار را مشاهده می کنید :

1

در بالای جعبه ابزار یک فلش دوتایی وجود دارد که با فشردن آن می توان جعبه ابزار را به حالت دو ستونه در آورد. اما معمولا نمایش یک ستونه ترجیح دارد زیرا فضای بیشتری برای نمایش تصاویر فراهم می کند.

1-1

در صورت انتخاب هر ابزار از جعبه ابزار، می توان ویژگی های عملکردی آن ابزار را از نواری که برای این منظور در نظر گرفته شده است تغییر داد. هر ابزار نوار ویژگی های مخصوص به خود را دارد. این نوار، یک نوار افقی است که در بالای نوار ابزارها قرار گرفته است. به طور مثال در شکل زیر نوار ویژگی های مربوط به ابزار Crop نمایش داده شده است.

2

در سمت راست محیط کاری فتوشاپ، پنل ها قرار گرفته اند. با استفاده از پنل ها، می توان تغییراتی در تصاویر ایجاد کرد. در درس های بعدی توضیحات بیشتری راجع به پنل ها ارائه خواهد شد. در شکل زیر نمایی از پنل های حالت استاندارد فتوشاپ را مشاهده می کنید.

3

در بالای نوار ویژگی های ابزارها، نوار منوی آشنای فتوشاپ قرار گرفته است که شامل همه قابلیت های فتوشاپ می شوند. اما تعداد بسیار زیادی از این قابلیت ها بدون نیاز به باز کردن منوهای متعدد از همان محیط کاری فتوشاپ و یا با استفاده از کلید های میانبر، قابل دسترسی است.

4

در سمت چپ نوار منوی فتوشاپ، یک نوار جدید که از تغییرات فتوشاپ CS4 نسبت به نسخه های قبلی هم به حساب می آید قرار گرفته است. در این نوار که Application Bar نام دارد، تعدادی از ابزار ها و قابلیت های پرکاربرد فتوشاپ قرار گرفته اند.

5

به طور مثال، در صورت باز بودن بیش از یک فایل با استفاده از دکمه Arrange Documents می توان نحوه قرارگیری تصاویر در پس زمینه فتوشاپ را تغییر داد. کاربرد این ویژگی زمانی است که بخواهیم مقایسه ای بین دو یا چند تصویر انجام دهیم.

6

یکی دیگر از دکمه های این نوار، دکمه View Extras است که گرچه ویژگی جدید را معرفی نمی کنند، اما چند ویژگی قدیمی ولی پرکاربرد فتوشاپ را در دسترس قرار داده است. با استفاده از این دکمه می توان شبکه خطوط راهنما و یا خط کش را فعال کرد. واحد اندازهگیری خط کش با کلیک راست روی آن قابل تغییر است.

7

پس از باز کزدن هر فایل در فتوشاپ برخی از اطلاعات آن فایل در بالای برگه آن فایل نمایش داده می شود :

8

به طور مثال همانطور که در شکل بالا مشخص است در بالای برگه هر فایل، نام آن، درصد بزرگنمایی، حالت رنگ و bit depth آن نمایش داده شده است. در پایین هر برگه نیز می توان برخی دیگر از ویژگی های تصویر را نمایش داد. برای تعیین اطلاعاتی که در پایین برگه نمایش داده می شود، بر روی پیکانی که در شکل زیر مشخص شده است کلیک کنید و سپس از منوی Show، اطلاعات مورد نظرتان را انتخاب کنید.

9

نمایش برگه ای فایل ها (Tabbed Windows)

یکی دیگر از تفاوت های فتوشاپ جدید نسبت به نسخه های قبلی، قابلیت نمایش تصاویر به صورت برگه های کنار هم است. این قابلیت، از گم شدن تصاویری که هم زمان با هم باز شده اند، در زیر هم جلوگیری می کند. همانطور که در شکل زیر پیداست، هر فایل در یک برگه مجزا باز می شود و اطلاعات مختصری جلوی نام هر یک نمایش داده می شود. رنگ برگه فعال، روشن تر است. منظور از برگه فعال، برگه ایست که فایل آن در حال نمایش و ویرایش است.

10

در صورتی که دوست دارید برگه مورد نظر شما به صورت شناور نمایش داده شود و از گروه برگه ها خارج شود، مانند شکل زبر، آن برگه را با موس بگیرید و به پایین بکشید.

11

این کار را از راه دیگری هم می توانید انجام دهید. به این ترتیب که به Window>Arrange رفته و از آنجا یکی از دو گزینه نشان داده شده را انتخاب کنید. اولی باعث شناور شدن برگه فعال و دومی باعث شناور شدن همه برگه ها می شود.

12

برای بستن هر برگه از ضربدر کوچکی که در گوشه آن قرار دارد استفاده کنید :

13

نوار ابزارها

همانطور که به طور مختصر اشاره شد، در سمت چپ محیط کاری فتوشاپ، نوار ابزارها قرار گرفته است که حاوی همه ابزارهای لازم برای ویرایش است. نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که این نوار شامل ابزار های متعددی است که فقط تعدادی از آنها در نگاه اول دیده می شوند. در صورتی که دقت کنید، متوجه می شوید که در گوشه پایینی برخی ابزارها، پیکانی مطابق شکل زیر وجود دارد :

14

در صورتی که روی ابزار کلیک کنید و موس را نگه دارید لیست ابزارهای دیگر را که مخفی هستند مشاهده می کنید :

15

همانطور که قبلا گفته شد، هر ابزار دارای نوار ویژگی های خاص خود است. که می توان این ویژگی ها را برای آن ابزار تغییر داد. نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که، برخی از این ویژگی ها مانا هستند و باقی می مانند. بهتر است نحوه بازگرداندن این ویژگی ها به حالت اولیه را یاد بگیرید. برای این منظور روی آیکان آن ابزار در نوار ویژگی ها راست کلیک کرده و یکی از گزینه ها را انتخاب کنید. اولی ویژگی های آن ابزار و دومی ویژگی های کلیه ابزار ها را صفر می کند :

16

در صورتی که فرد دیگری هم از فتوشاپ شما استفاده می کند قبل از هر کاری ویژگی های همه ابزار ها را صفر کنید.

بستن و باز کردن پنل ها

در سمت راست محیط کاری فتوشاپ، پنل ها قرار گرفته اند. ممکن است شما از همه پنل های فعال استفاده نکنید. بنابراین بهتر است آنهایی را که استفاده نمی کنید ببندید. همانطور مشخص است، پنل ها نیز به صورت برگه ای در گروه هایی قرار گرفته اند. این ویژگی موجب کارامدتر شدن محیط کاری شده است. برای بستن هر پنل و یا گروه پنل ها، ابتدا روی دکمه بالا و سمت زاست هر پنل کلیک کنید و سپس گزینه Close را برای بستن آن پنل و یا Close Tab Group را برای بستن آن گروه انتخاب کنید.

17

در صورتی که پنلی را به اشتباه بستید و یا قصد باز کزدن پنل جدیدی را دارید، از منوی Window پنل موزد نظرتان را انتخاب کنید تا باز شود.

18

در صورتی که در محیط کاری فتوشاپ به فضای بیشتری احتیاج دارید، می توانید پنل ها را به صورت فشرده در بیاورید و هر زمان به هر یک نیاز داشتید آن را از حالت فشرده خارج کنید. برای این منظور، بر روی فلش دوتایی که در بالای پنل ها قرار گرفته است کلیک کنید.

19

با کلیک مجدد روی این فلش، پنل ها به وضع سابق باز می گردند.

کلید های میانبر

استفاده از کلید های میانبر، سرعت و بازدهی شما را در کار با فتوشاپ افزایش می دهد. اما تعداد کلید های میانبر فتوشاپ بسیار زیاد است. لازم نیست شما همه آنها را حفظ کنید ولی بهتر است آنهایی را که بیشتر استفاده می کنید، به خاطر بسپارید. یک راه ساده برای اسنکه بفهمید کلید میانبر هر ابزار چیست، این است که موس را روی آن ابزار نگه دارید. به این ترتیب کلید میانبر آن در جلوی نام ابزار نمایش داده می شود. ممکن است برخی از ابزارهایی که شما به کرات از آنها استفاده می کنید، کلید میانبری نداشته باشند. اما نگران نباشید شما می توانید به همه گزینه های موجود در منوهای فتوشاپ کلید مینبر اختصاص دهید. به طور مثال به منوی Image بروید.  می بینید که گزینه Trim هیچ کلید میانبری ندارد.

20

برای اختصاص یک کلید میانبر به این گزینه، به Edit>Keyboard Shortcuts بروید و از قسمت منوها، گزینه Trim در منوی Image را پیدا کنید و در قسمت مربوط به Shortcut کلیک کنید به این ترتیب شما می توانید کلید میانبر دلخاهتان را به آن اختصاص دهید. دقت کنید که اگر این کلید میانبر قبلا استفاده شده باشد به شما پیغام داده می شود که این کلید قبلا به گزینه دیگری اختصاص داده شده است. هر چند شما می توانید کلید را برای فرمان دلخواهتان انتخاب کنید.

21

شخصی سازی محیط کاری

فتوشاپ برای شما چند محیط کاری برای مقاصد مختلف تهیه کرده است. برای تغییر محیط کاری به این محیط های کاری آماده شده، از قسمت سما راست Application Bar بر روی فلش به سمت پایین کلیک کنید. لیستی از محیط های کاری آماده مشاهده می کنید.

22

اما ممکن است هیچ یک از این مفحیط های کاری نیاز شما را برآورده نکنند. بنابراین خودتان دست به کار شوید و تغییراتی که لازم است را به وجود آورید. پنل های اضافی را حذف کنید، پنل های جدید باز کنید. آنها را در گروه های مختلف دسته بندی کنید، کلید های میانبر دلخاهتان را تعریف کنید و …. حالا همانطور که در شکل بالا نشان داده شده است، Save Workspace را انتخاب کنید :

23

دقت کنید نام مناسبی برای فضای کاری انتخاب کنید و در صورت نیاز به ذخیره منوها و کلید های میانبر، تیک های آنها را هم بزنید.

خلاصه

در این درس، قسمت های مهم فضای کاری فتوشاپ معرفی شدند. اما همانطور که متوجه شده اید به توضیح دقیق اینکه هر ابزار چه کاری انجام می دهد پرداخته نشد. چون بهتر است که نحوه کار با ابزارها را در پروژه های عملی یاد بگیرید و لیست کردن عملکرد آنها به تنهایی کارایی چندانی ندارد. در درس های بعدی با پروژه های عملی نحوه کار با هر ابزار را یاد خواهید گرفت. ممکن است این درس بسیار ساده به نظر برسد. اما استفاده صحیح و اصولی از بخش های معرفی شده باعث خواهد شد که  رفتار های حرفه ای در شما نهادینه شود. لطفا کمی ها و کاستی های این سری از آموزش ها را در بخش نظرات به ما اطلاع دهید.



آموزش گام به گام فتوشاپ – درس دوم – اصول اولیه کار با فتوشاپ

0نام آموزش : آموزش گام به گام فتوشاپ – درس دوم – اصول اولیه کار با فتوشاپ

سطح آموزش : مقدماتی

مدرس : مهدی باقری

فایل های پروژه : دانلود

____________________________________________

در این درس به توضیح اصول اولیه کار با فتوشاپ خواهیم پرداخت. در انتهای این درس شما درکی عمومی از قسمت های مختلف فتوشاپ  خواهید داشت و نحوه کار کردن با برخی ابزار ها را فرا خواهید گرفت.

تنظیمات فتوشاپ :

قبل از شروع به کار با فتوشاپ، لازم است که برخی از تنظیمات آن را به گوته ای تغییر دهید که موجب افزایش کارایی آن شود. برای تغییر تنظیمات فتوشاپ به Edit>Preferences بروید و از آنجا گزینه General را انتخاب کنید.

1

سپس از پنجره کناری گزینه Interface را انتخاب کنید :

2

با غیر فعال کردن دو گزینه موجود در کادر قرمز پایینی، می توانید نمایش فایل های باز به صورت برگه را غیر فعال کنید. همچنین Tooltip ها پنجره های اطلاعاتی کوچکی هستند که با نگاه داشتن نشانگر موس روی یک ابزار، اطلاعاتی در مورد آن نمایش می دهد. این اطلاعات گرچه در زمان یادگیری فتوشاپ بسیار مفید است، اما در بعضی موارد ممکن است برای شما ایجاد مزاحمت کنند. بنابراین بهتر است آن را از طریق گزینه موجود در کادر قرمز بالایی غیر فعال کنید.

اکنون از پنجره کناری گزینه File Handling را انتخاب کنید. توصیه می کنیم که مقدار گزینه Maximize PSD and PSB Compatibility را روی Always قرار دهید :

3

این کار باعث می شود که فایل هایی که شما در فتوشاپ ذخیره می کنید، با نسخه های قبلی فتوشاپ سازگارتر شوند و همچنین هر بار که قصد ذخیره کردن فایلی را دارید، فتوشاپ از شما سوال نمی کند که آیا این قابلیت را فعال کند یا خیر!

اکنون از پنجره کناری گزینه Performance را انتخاب کنید. با توجه به اینکه در مورد اکثر تنظیمات این بخش قبلا بحث شده است تنها به توضیح بخش GPU Settings پرداخته می شود.

4

در صورتی که کارت گرافیک شما از سری های مورد پشتیبانی فتوشاپ باشد می توانید با انتخاب گزینه Enable OpenGL Drawing از ویژگی های منحصر به فردی که به فتوشاپ اضافه می شود استفاده کنید. به طور مثال می توان از زوم پیوسته بهره برد.

حال به بخش Cursors بروید. توصیه می شود که گزینه Full Size Brush Tip و تیک قسمت زیرین آن را فعال کنید. بدین ترتیب کل ناحیه ای که در اصر کلیک کردن تغییر می کند مشخص می شود. با زدن تیک قسمت زیرین، یک علامت بعلاوه در مرکز براش ایجاد می شود که کمک زیادی به تشخیص محل اثر ابزار می کند.

5

در قسمت Other Cursors توصیه می شود گزینه Standard انتخاب شود. با این کار یک علامت کوچک در محل نشانگر تشکیل می شود که نشان می دهد شما در حال کار کردن با چه ابزاری هستید. انتخاب گزینه دیگر باعث می شود شما با دقت بیشتری بتوانید از ابزار استفاده کنید اما ممکن است کمی موجب سردرگمی شود.

6

حال به قسمت Units & Rulers بروید. در قسمت Units دقت کنید که مقیاس را با توجه به نوع فعالیت خود انتخاب کنید. به طور مثال اگر کار اصلی شما طراحی وب است این واحد را روی پیکسل قرار دهید ولی اگر کارهای متنوعی انجام می دهید توصیه می کنیم که با روشی که در درس اول آموزش داده شد، واحد را عوض کنید.

7

تنظیمات رنگ :

هدف از انجام تنظیمات رنگ این است که چیزی که شما روی صفحه مانیتور می بینید با آنچه پرینت می گیرید یکی باشد و یا تصاویر اشخاص دیگر را همانطور که آنها روی رایانه خود می بینند، شما نیز همانطور ببینید. برای انتخاب تنظیمات رنگ، به Edit>Color Settings بروید :

8

از پنجره ای که باز می شود می توانید تنظیمات دلخواه را انتخاب کنید :

9

به طور مثال اگر قصد دارید از تصاویرتان پرینت تهیه کنید، بهتر است گزینه North America PrePress 2 را انتخاب کنبد. ولی اگر قصد دارید در زمینه طراحی وب کار کنید بهتر است North America Web/Internet را انتخاب کنید. هنگام باز کردن هر فایل فتوشاپ ممکن است حالت های مختلفی پیش بیاید، به طور مثال ممکن است فایلی که باز می کنید به همراه خود یک پروفایل رتنگ داشته باشد. که هنگام باز کردن آن فایل، فتوشاپ از شما سوال می کند که چه کاری انجام دهد :

10

برای دیدن آن مطابق تنظیمات خودتان، Convert Document’s Colors را انتخاب کنید. در صورتی که فایلی که باز می کنید هیچ پروفایلی همراهش نباشد، فتوشاپ باز از شما میپرسد که چه کاری انجام دهد :

11

می توانید همان گزینه اول یعنی Leave as is را انتخاب کنید سپس از داخل فتوشاپ به آن یک پروفایل تخصیص دهید. برای این کار به Edit>Assign Profile بروید :

12

زوم و پن :

برای زوم کردن روی هر عکس از نوار ابزار و یا از نوار جدید Application Bar ابزار زوم را انتخاب کنید و یا کلید میانبر آن یعنی حرف z را فشار دهید.

13

با هر بار کلیک روی عکس، بزرگنمایی بیشتر می شود. نکته ای که باید دقت کرد این است که ابزار زوم، ابعاد عکس را تغییری نمی دهد و تنها بزرگنمایی آن را تغییر می دهد. در صورتی که کلید alt را نگه دارید و کلیک کنید، بزرگنمایی کاهش پیدا می کند. ویژگی جدید در فتوشاپ CS4 وجود دارد که از OpenGL استفاده می کند. به این ترتیب که پس از انتخاب ابزار زوم و کلیک و نگه داشتن دکمه چپ موس، به طور پیوسته بزرگنمایی تصویر افزایش پیدا می کند. با نگه داشتن کلید alt و نگه داشتن کلید موس بزرگنمایی به طور پیوسته کاهش می یابد. یکی دیگر از تفاوت های این نسخه از فتوشاپ این است که درصد های زوم غیر متعارف باعث کاهش کیفیت تصویر نمی شود.

14

به طور مثال زوم ۵۴.۱ درصد در شکل بالا موجب کاهش کیفیت تصویر نمیشود.

هنگامی که بزرگنمایی تصویر آنقدر باشد که تمام تصویر در صفحه نمایش نگنجد، ابزار Hand کمک بزرگی می کند :

15

ابزار Hand را می توانید از نوار ابزار انتخاب کنید. اما راهی که پیشنهاد می شود این است که دکمه Space را نگه دارید و موس را روی عکس بکشید. در این حالت فرقی نمی کند شما در حال استفاده از چه ابزاری باشید. این کار باعث می شود ابزار شما به طور موقت تبدیل به Hand شود. برای معرفی یکی دیگر از گزینه ها ابتدا دو فایل تصویری را باز کنید و سپس از نوار Application Bar گزینه زیر را انتخاب کنید :

16

در صورتی که تصاویری که نشان داده می شود، درصد بزرگنمایی متفاوتی داشته باشند، از قسمت Application Bar>Arrange Documents> Match Zoom and Location می توان درصد زوم آن ها را یکسان کرد و محل نمایش را هم یکی کرد.

17

تغییر اندازه در فتوشاپ :

هنگام تغییر اندازه تصاویر در فتوشاپ باید بسیار محتاطانه عمل کرد. زیرا تغییر اندازه غیر اصولی موجب از دست رفتن کیفیت می شود. به طور مثال فرض کنید که قصد داریم از یک تصویر پرینت تهیه کنیم. برای این منظور ابتدا به Image>Image Size می رویم :

18

اکنون پنجره ای مانند شکل زیر باز می شود :

19

رزولوشن ۷۲ پیکسل در اینچ چندان برای پرینت مناسب نیست. برای دستیابی به کیفیت مناسب بهتر است این عدد حدود ۳۰۰ باشد. اما دقت کنید! قبل از تغییر این عدد به ۳۰۰ اول تیک گزینه Resample Image را بردارید. مشاهده می کنید که کادر مربوط به Pixel Dimensions غیر فعال می شود. این کار باعث می شود از از بین رفتن اطلاعات جلوگیری شود. حالا با تغییر رزولوشن به ۳۰۰ مشاهده می کنیم که ابعاد تصویر هم کاهش پیدا میکند.

20

حالا اگر تیک گزینه Resample Image را بزنیم و به طور مثال ارتفاع را به ۳ تغییر دهیم می بینیم که پهنا هم متناسب با آن تغییر می کند ولی Pixel Dimensions نیز تغییر می کند و این موجب از دست رفتن اطلاعات می شود :

21

برای ایجاد قاب برای عکس به Image>Canvas Size بروید :

22

حال پنجره ای مانند شکل زیر باز می شود :

23

ابعاد مورد نظر برای ایجاد حاشیه را وارد کنید و دقت کنید که گزینه Relative فعال باشد. با تایید این پنجره حاشیه برای عکس ایجاد می شود :

24

در بعضی موارد ممکن است لازم شود که شما قاب عکس را بچرخانید. برای این منظور از ابزار  Rotate View Tool در Application Bar استفاده کنید :

25

پس از انتخاب این ابزار موس را روی تصویر ببرید و پس از کلیک و نگه داشتن دکمه موس، تصویر را بچرخانید :

26

دقت کنید که این ابزار موجب چرخش واقعی تصویر نمی شود و فقط قاب آنرا می چرخاند. در صورتی که زاویه خاصی مد نظر شما باشد از قسمت نوار گزینه های این ابزار می توانید زائیه مورد نظر را وارد کنید :

27

در صورتی که می خواهید خود عکس را بچرخانید، از منوی Image گزینه Image Rotation و از آنجا گزینه مناسب را انتخاب کنید :

28

انتخاب رنگ در فتوشاپ

در فتوشاپ به روش های متفاوتی می توان رنگ انتخاب کرد. به طور کلی دو نوع رنگ انتخاب می شود یکی رنگ اصلی و دیگری عکس پس زمینه. اولی برای ابزار هایی مانند Brush کاربرد دارد و دومی برای مثلا Gradient ها.

29

مانند تصویر بالا این دو رنگ در پایین نوار ابزار قرار گرفته اند. رنگ های پیش فرض برای این دو رنگ سیاه و سفید هستند. با فشردن کلید D این دو رنگ به رنگ های پیش فرض تغییر پیدا می کنند :

30

روش اول انتخاب رنگ استفاده از Color Picker است. برای این کار روی هر کدام از رنگ های اصلی یا پس زمینه در نوار ابزار کلیک کنید تا کادر محاوره ای زیر باز شود :

31

با تغییر لغزنده ای که با فلش نشان داده شده است و سپس از قسمت سمت چپ می توان رنگ مورد نظر را انتخاب کرد. در حالت پیش فرض رنگ ها بر اساس Hue نمایش داده شده اند. میتوان آنها را بر اساس Saturation و یا Brightness نیز نشان داد و انتخاب کرد. همچنین می توان مقادیر RGB را وارد کرد. روش دیگر برای انتخاب رنگ استفاده از پنل Color است.

32

می توان هر یک از لغزنده های RGB را تغییر داد تا به رنگ دلخواه رسید. روش دیگر برای انتخاب رنگ، استفاده از پنل Swatches است :

33

کافی است روی رنگ مورد نظر کلیک کنیم تا آن رنگ انتخاب شود. آخرین روش برای انتخاب رنگ که یکی از بهترین روش ها هم هست، استفاده از ابزار قطره چکان است :

34

همانطور که در شکل زیر نشان داده شده است، با کلیک روی هر نقطه از عکس، رنگ آن به عنوان رنگ اصلی انتخاب می شود :

35



هنگامی که از ابزاری مانند Brush استفاده می کنیم، می توانیم اندازه سر ابزار و همچنین سختی آن را تغییر دهیم. برای این منظور می توان از نوار گزینه های آن ابزار لغزنده های قطر و سختی را تغییر داد :

36

اما مشکل این روش این است که هیچ پیش نمایشی از اندازه انتخاب شده نمی بینیم. روش بهتر این است که از کلید های میانبر استفاده کنیم. برای این منظور از کلید های براکت ([ ]) استفاده میکنیم براکت راست سایز را بزرگتر و براکت چپ کوچکتر می کند. با نگه داشته Shift و زدن براکت ها می توان سختی ابزار را هم کم و زیاد کرد :

37

پنل تاریخچه در فتوشاپ

در صورتی که تغییر ناخواسته ای در تصویر ایجاد کردیم و قصد از بین بردن آن را داشتیم می توانیم با فشردن کلید های ctrl+z آخرین تغییر انجام شده را از بین ببریم و همچنین با فشردن ctrl + alt + z گام های بیشتری به عقب برگردیم. اما در صورتی که تعداد این گام ها زیاد شود دچار سردرگمی خواهیم شد. بهتر است به منوی Window بروید و از آنجا پنل History را فعال کنید :

38

در شکل زیر نمایی از این پنل را مشاهده می کنید :

39

هر تغییری که در تصویر ایجاد کنید به عنوان یک گام در این پنل نمایش داده می شود. با کلیک روی هر کدام می توانید به عقب یا جلو بروید. اما دقت کنید که اگر چند گام به عقب برگردید و سپس تغییراتی ایجاد کنید دیگر مراحلی بعدی پاک خوهند شد. اما همیشه تصویر اصلی که در ابتدا باز کدید با کلیک بر روی تصویر کوچک آن در این پنل قابل دسترسی است :

40

بعد از هر چند مرحله می توانید یک تصویر از آن مرحله ایجاد کنید و با کلیک بر روی آن و سپس کلیک روی تصویر اولیه، مقایسه ای بین تصاویر انجام دهید. برای این منظور بر روی دکمه شکل دوربین در پایین پنل تاریخچه کلیک کنید :

41

به این ترتیب یک snapshot از تغییراتی که ایجاد کرده اید مانند شکل زیر به وجود می آید :

42

ذخیره کردن فایل در فتوشاپ :

هر گاه تغییراتی در فایلی ایجاد کنید، برای جلوگیری از از بین رفتن آنها باید فایل را ذخیره کنید. اگر دقت کرده باشید، هنگامی که تغییراتی در یک عکس ایجاد می کنید، یک علامت ستاره در کنار نام آن ظاهر می شود :

43

این بدین معنی است که تغییرات ذخیره نشده ای در عکس وجود دارد. برای ذخیره کردن به منوی File بروید و از آنجا Save یا Save as را انتخاب کنید :

44

اما دقت کنید که انتخاب save موجب overwrite شدن فایل اصلی می شود و غیر قابل بازگشت است. با انتخاب save as کادر زیر باز می شود :

45

در قسمت فورمت می توانید فورمت دلخواهتان را انتخاب کنید. فورمت PSD مخصوص فتوشاپ است و تمام جزئیات کار شما را حفظ می کند. لایه ها در این فورمت حفظ می شوند. پیشنهاد می کنیم که همیشه یک نسخه از فایل خود را پس از تغییرات با این فورمت ذخیره کنید. فورمت Jpg یک فورمت فشرده است که حجم فایل را بسیار کاهش می دهد و مناسب برای ایمیل و وب است. اما لایه ها دیگر در این فورمت قابل دسترسی نیستند. همچنین دقت کنید که از این فورمت برای ویرایش عکس استفاده نکنید چون یک فورمت کاهنده است و با هر بار ذخیره کردن اطلاعات بخشی از جزئیات عکس از بین می رود. فورمت Tif یک فورمت غیر کاهنده است و لایه ها نیز در آن حفظ می شوند. فورمت gif یک فورمت مخصوص وب است که حداکثر ۲۵۶ رنگ را می تواند ذخیره کند و همانطور که حدس زدید، لایه ها نیز در آن قابل دسترس نیستند.

ایجاد فایل جدید در فتوشاپ

بیشتر اوقات شما فایل هایی را که در کامپیوترتان موجود هستند باز می کنید اما ممکن است بخواهید که یک فایل جدید ایجاد کنید. برای این منظور از منوی File گزینه New را انتخاب کنید :

46

در این کادر محاوره ای شما می توانید ابعاد عکس، رزولوشن آن، مد رنگی آن، عمق بیت آن و محتویات پس زمینه را انتخاب کنید. پس زمینه را می توانید Transparenth انتخاب کنید اما زیاد نگران آن نباشید چون همیشه قابل تغییر است.

خلاصه

در این درس اصول اولیه کار با فتوشاپ آموزش داده شد. تا این مرحله شما باید یک درک عمومی از قسنت های مختلف فتوشاپ و نحوه عملکرد برخی ابزارها داشته باشید. بهتر است کلید های میانبری که به آن ها اشاره می شود را فرا بگیرید زیرا سرعت شما در کار با فتوشاپ را به مراتب افزایش می دهند. همچنین نسبت به تغییر تنظیمات فتوشاپ با توجه به نیازتان اقدام کنید. برای افزایش کارایی فتوشاپ می توانید به بخش ۱۰ روش برای افزایش سرعت فتوشاپ مراجعه کنید. منتظر نظرات شما هستیم.



______________________________

بدون شک یکی از پر کاربردترین ابزارهای فتوشاپ، ابزارهای انتخاب است. شاید برایتان این سوال پیش بیاید که چرا باید از ابزارهای انتخاب استفاده کنیم؟ پاسخ این سوال ساده است. برای اینکه بتوانید تنها روی قسمت خاصی (قسمت انتخاب شده) تغییراتی را اعمال کنید، باید آن ناحیه را انتخاب کنید. پس از انتخاب ناحیه مورد نظر، کلیه تغییرات تنها روی آن ناحیه اعمال می شوند و سایر قسمت ها مصون از تغییرات می مانند.
برای انتخاب در فتوشاپ ابزارهای متعددی وجود دارد که یادگیری عملکرد هر کدام، شما را قادر می سازد تا در پروژه های واقعی به سرعت و به بهترین شکل ممکن قسمت مورد نظر خود را انتخاب کنید. در ادامه به معرفی این ابزارها می پردازیم.
انتخاب اشکال هندسی
اتتخاب اشکال هندسی یکی از پایه ای ترین روش های انتخاب در فتوشاپ است. برای این منظور می توان از Marquee Tools استفاده کرد. در مرحله اول برای انتخاب اشکال مستطیل شکل، بر روی آیکون نشان داده شده در شکل زیر کلیک کنید و سپس Rectangular Marquee Tool را انتخاب کنید.

1

با کلیک کردن روی صفحه و کشیدن ماوس ناحسه انتخاب شده به صورت هاشور نمایش داده می شود. این هاشور شبیه ردیف مورچه هایی است که پشت سر هم حرکت می کنند و در اصطلاح به آن Marching Ants هم گفته می شود. در شکل زیر یک مستطیل به کمک این ابزار انتخاب شده است.

2

برای انتخاب اشکال مربع شکل، یک راه ساده وجود دارد. کلید Shift را نگه دارید و با ابزار Rectangular Marquee Tool، مربع مورد نظر را انتخاب کنید. نگه داشتن کلید Shift باعث می شود که طول و عرض ناحیه انتخاب شده با این ابزار در همه حال برابر باقی بماند.
برای اینکه یک ناحیه را از انتخاب خارج کنید به مسیر Select > Deselect بروید. اما راه ساده تر آن است که کلید میانبر آن یعنی Ctrl+D را به خاطر بسپارید و با این کار سرعت عمل خود را بالا ببرید.

2-0

برای انتخاب اشکال دایروی و یا بیضوی می توانید از ابزار Elliptical Marquee Tool استفاده کنید. برای این کار کافی است ابزار نشان داده شده در شکل زیر را از نوار ابزار فتوشاپ انتخاب کنید.

3

نکته کاربردی :
در نوار ابزار فتوشاپ برای سهولت دسترسی و جلوگیری از شلوغ شدن بیش از حد، ابزار های مشابه در غالب یک آیکون نمایش داده می شوند. به طور مثال هر دو ابزار Rectangular و Elliptical با کلیک روی یک آیکون و نگه داشتن دکمه موس برای چند ثانیه و سپس انتخاب ابزار مورد نظر قابل دسترسی هستند. به اینگونه منو ها در فتوشاپ در اصطلاح Fly Out Menu گفته می شود.
یک راه برای انتخاب دایره این است که پس از انتخاب Elliptical Marquee Tool، دکمه Shift را نگه داشته و روی صفحه کلیک کرده و بکشید. اما راه ساده تر آن است که پس از انتخاب ابزار مربوطه از قسمت Option های ابزار و قسمت Style، گزینه Fixed Ratio را انتخاب کنید برای پهنا و ارتفاع همانند شکل زیر عدد ۱ را وارد کنید.

4

هنگام انتخاب دایره ای، در صورتی که دایره جای مورد نظر شما قرار نگرفت، بدون رها کردن دکمه ماوس، کلید Space را فشار داده و ناحیه انتخاب شده را جابجا کنید و سپس دکمه Space را رها کنید.

5

برای انتخاب اشکال هندسی که از خطوط شکسته تشکیل شده است، Polygonal Lasso Tool را همانند شکل زیر انتخاب کنید.

6

مثلا در شکل زیر با این ابزار به راحتی مثلث نشان داده شده را انتخاب می کنیم. روش کار بسیار ساده است. پس از انتخاب ابزار مورد بحث، روی یک گوشه مثلث کلیک کنید و دکمه ماوس را رها کنید. حال روی گوشه دیگر کلیک کنید و رها کنید و در نهایت روی نقطه ابتدایی مجددا کلیک کنید تا انتخاب شما کامل شود.

7

تغییر دادن ناحیه انتخاب شده
در صورتی که ناحیه انتخاب شده به درستی روی قسمت مد نظر شما قرار نگرفته باشد، می توانید آن را جابجا کنید. به طور مثال به شکل زیر توجه کنید.

8

اما چگونه باید دایره انتخاب را روی دایره قرمز رنگ قرار داد؟ ممکن است بخواهید این کار را با ابزار Move انجام دهید. اما در این صورت همانطور که در شکل زیر مشاهده می کنید، کل ناحیه انتخاب شده بریده و جابجا خواهد شد.

9

برای جابجا کردن مرزهای انتخاب، کای است یکی از ابزارهای انتخاب را از نوار ابزار انتخاب کنید (مثلا Elliptical Marquee Tool) و سپس مانند شکل زیر به سادگی مرزهای انتخاب شده را جابجا کنید.

10

شما همچنین می توانید مرزهای انتخاب شده را تغییر اندازه دهید. برای این کار به مسیر Select > Transform Selection بروید.

11

مشاهده می کنید که دستگیره هایی در اطراف ناحیه انتخاب شده ظاهر می شود که به کمک آن ها می توانید ناحیه انتخاب شده را بزرگتر و یا کوچکتر کنید.

12

در نهایت برای اینکه تغییرات ثبت شود حتما بر روی علامت تیک در نوار Option ها کلیک کنید.

13

گاهی اوقات ممکن است انتخاب متمم یک بخش ساده تر از خود آن بخش باشد در این صورت ابتدا متمم آن بخش را انتخاب می کنید و سپس از مسیر Select > Inverse و یا با استفاده از کلید میانبر آن یعنی Shift+Ctrl+I انتخاب را معکوس می کنیم.

14

وقتی ناحیه ای که می خواهیم انتخاب کنیم از نظر تون رنگی به هم نزدیک باشد یک روش جالب می توان به کار برد. بخ ط.ر مثال در شکل زیر قصد انتخاب قسمت های سبز رنگ مربع را داریم. برای این کار ابتدا یک ناحیه کوچک از قسمت سبز رنگ را انتخاب می کنیم و سپس به مسیر زیر می رویم : Select > Grow. به این ترتیب تمام ناحیه های هم رنگ مجاور این ناحیه انتخاب می شود.

15

16

حال برای انتخاب سایر ناحیه های هم رنگ ولی غیر مجاور به این مسیر می رویم : Select > Similar و نتیجه مشابه شکل زیر می شود :

17


اضافه یا کم کردن ناحیه جدید به انتخاب قبلی
بسیاری از مواقع، پس از انتخاب یک قسمت، لازم است قسمت دیگری را نیز به انتخاب قبلی اضافه کنیم و یا از آن کم کنیم. برای این کار کافی است از نوار ابزار نشان داده شده در شکل زیر که برای همه ابزارهای انتخاب موجود است استفاده کنیم.

18

برای اضافه کردن ناحیه انتخاب جدید به ناحیه قبلی، همانند شکل زیر، گزینه Add to Selection را انتخاب کنید.

19

همانطور که در شکل زیر مشاهده می کنید پس از این کار یک علامت + در کنار ابزار مورد نظر نمایش داده می شود که به این معناست که در حال اضافه کردن ناحیه جدید به ناحیه قبلی هستیم. یک راه سریعتر این است که دکمه Shift را نگه داریم. تا زمانی که دکمه Shift را نگه داشته اسم علامت + کنار ابزار انتخاب ما باقی می ماند.

20

برای کم کردن یک ناحیه از ناحیه انتخاب شده قبلی همانند شکل زیر، گزینه Subtract from Selection را انتخاب می کنیم.

21

برای کم کردن یک ناحیه کافی است پس از انتخاب Subtract from selection، ناحیه ای را که می خواهیم کم کنیم، انتخاب کنیم. البته تنها کافی است دور تا دور ناحیه مورد نظر را انتخاب کنیم :

22-Subtract

انتخاب ناحیه های مشترک
برای انتخاب ناحیه های مشترک، گزینه نشان داده شده در شکل زیر را انتخاب می کنیم (Intersect with Selection)

23

به طور مثال در شکل زیر به ناحیه های انتخاب شده دقت کنید. قصد داریم با کمک ابزار Rectangular Marquee Tool دو قسمت باریک از پایین هر دو ناحیه را انتخاب کنیم.

24

برای این کار پس از انتخاب ابزار انتخاب مستطیلی، گزینه Intersect with Selection را انتخاب می کنیم و یک مستطیل در قسمت پایین تصویر می کشیم. حاصل این کار در شکل زیر نمایش داده شده است :

25

ابزار انتخاب سریع (Quick Selection Tool)
یکی از ابزارهای بسیار مفید که از نسخه CS4 به فتوشاپ اضافه شده است، ابزار انتخاب سریع است. این ابزار بر اساس انتخاب تون رنگ های مشابه عمل می کند. ابتدا این ابزار را همانند شکل زیر انتخاب کنید.

26

در قسمت Option های این ابزار همانطور که در شکل زیر مشاهده می کنید، دو گزینه وجود دارد که به طور پیش فرض غیر عال هستند.

27

گزینه اول یعنی Sample All Layers زمانی کاربرد دارد که ما چند لایه داشته باشیم و بخواهیم نمونه گیری از رنگ ها از همه لایه ها انجام شود. و گزینه دوم یعنی Auto Enhance زمانی کاربرد دارد که بخواهیم لبه های انتخاب را نرم کنیم اما در صورتی که ناحیه مورد نظر ما لبه های تیز داشته باشد نباید از این گزینه استفاده کرد.
در تصویر زیر ما قصد داریم آسمان را انتخاب کنیم. برای این کار پس از انتخاب ابزار انتخاب سریع، سایز قلم موی انتخاب را با استفاده از کلید های براکت (] و [) بزرگ یا کوچک می کنیم. برای این ابزار بهتر است سایز فلم مو کوچک باشد. حال کافی است کلید ماوس را نگه داشته و روی ناحیه های مورد نظر بکشیم. توشاپ به طور خارق العاده ای ناحیه مورد نظر ما را شناسایی و انتخاب می کند. اما در بعضی نواحی قسمت هایی از ساختمان ها و دودکش را هم انتخاب کرده است.

28

برای از انتخاب در آوردن این ناحیه ها کافی اسن سایز قلم مو را کوچک کرده و با گزینه های نشان داده شده در شکل زیر ناحیه های مورد نظر را از انتخاب کم کنیم. و یا می توانیم ناحیه ای را به انتخاب اضافه کنیم.

29

اما من ترجیح میدهم به جای کلیک روی این Option ها، از کلید های Shift و Alt استفاده کنم. تا اینجا شما هم حتما آموخته اید که این کلید ها چه کاری انجام میدهند.
بهبود کیفیت انتخاب در لبه ها
پس از اینکه محدوده مورد نظر خود را انتخاب کردید، به کمک Refine Edge می توانید کیفیت لبه مرزهای انتخاب را بهبود بخشید. برای این منظور، این گزینه را از قسمت نشان داده شده در شکل زیر انتخاب کنید

30

پس از انتخاب این گزینه کادر زیر باز می شود :

31

برای شروع، همه لغزنده ها را روی ۰ قرار دهید و سپس با تغییرات کم هر یک، تغییر در لبه ها را مشاهده کنید. با ادامه این کار به کیفیت مورد نظر در لبه ها برسید.

، یکی از راه های مناسب برای اصلاح انتخاب در تصاویری است که لبه های مشخصی دارند. در شکل زیر انتخاب اولیه توسط ابزار انتخاب سریع انجام شده است.

32

قصد داریم انتخاب را به نحوی اصلاح کنیم که فقط کوزه انتخاب شده باشد. برای این منظور مطابق شکل زیر اصلاح انتخاب توسط Quick Mask را انتخاب می کنیم.

33

دقت کنید که اکنون باید برای اصلاح انتخاب از قلم مو و رنگ های سیاه یا سفید استفاده کنیم. با نقاشی کردن با رنگ سفید ناحیه های جدید به انتخاب ما اضافه می شود و با نقاشی با رنگ مشکی از محدوده انتخاب ما کاسته می شود. برای تغییر رنگ پیش زمینه از مشکی به سفید و یا برعکس، کلید X را بفشارید.

34

پس از اضافه و کم کردن ناحیه ها به انتخاب، ماسک ما به صورت زیر خواهد بود.

35

حال از حالت Quick Mask خارج شوید. مشاهده می کنید که کوزه به طور دقیق انتخاب شده و مرز انتخاب با Marching Ants نمایش داده شده است.

انتخاب به کمک Color Range
مواردی پیش می آید که قصد داریم ناحیه ای از تصویر با یک رنگ مشخص را انتخاب کنیم. Color Range در اینگونه موارد انتخاب بسیار مناسبی است. دقت کنید که برای این دستور آیکون مستقلی وجود ندارد و برای دسترسی به آن باید به مسیر زیر بروید : Select > Color Range

36

با انتخاب Color Range، کادر محاوره ای زیر نمایش داده می شود :

37

از قسمت Selection Preview، گزینه، Black Matte را انتخاب کنید. با این کار ناحیه هایی که انتخاب نشده اند، به رنگ مشکی نمایش داده می شوند. از قسمت بالای کادر محاوره ای و قسمت Select، مطابق شکل زیر، Sampled Colors را انتخاب کنید. با این کار تنها رنگ هایی که با کمک ابزار قطره چکان انتخاب میشوند به محدوده انتخاب افزوده می شوند.

38

حال با ابزار قطره چکان که از سمت راست کادر محاوره ای قابل دسترسی است، روی قسمت هایی از عکس که رنگ مورد نظر ما را دارند کلیک می کنیم. در این مورد خاص ما قصد انتخاب تابلوی زرد رنگ را داریم. برای اضافه کردن رنگ های دیگر به انتخاب مانند شکل زیر، قطره چکان با علامت + را انتخاب کنید. و روی ناحیه های مجاور کلیک کنید.

39

ممکن است در قسمت های دیگری از تصویر هم رنگ انتخابی ما وجود داشته باشد و ما نخواهیم آن را انتخاب کنیم. برای این کار همانند شکل زیر، Localized Color Clusters را انتخاب می کنیم. با این کار تنها رنگ های مورد نظر تا فاصله خاصی که با لغزنده Range، مشخص می کنیم انتخاب می شود. ممکن است لازم شود پس از تغییر رنج مجددا با قطره چکان روی ناحیه های مورد نظر کلیک کنیم تا به انتخاب افزوده شوند.

40

پس از OK کردن کادر محاوره ای، ناحیه انتخاب شده به شکل زیر خواهد بود

41

حال اگر با قلم موی نارنجی روی این ناحیه نقاشی کنیم رنگ زرد مورد نظر ما به نارنجی تبدیل می شود.

43

ابزار Magnetic Lasso Tool
یکی از ابزارهای قدیمی انتخاب در فتوشاپ، Magnetic Lasso Tool است. در تصاویری که کنتراست زیادی بین ناحیه ای که قصد انتخاب داریم و نواحی مجاور آن وجود داشته باشد، به خوبی می توان از این ابزار استفاده کرد.

44

به طور مثال در شکل زیر به کمک این ابزار، بادکنک زرد رنگ به سادگب قابل انتخاب کردن است.

45

ذخیره کردن انتخاب (Save Selection)
در بسیاری از موارد، انتخاب نواحی مورد نظر بسیار وقت گیر است و نیاز به دقت زیادی دارد. لذا بهتر است پس از اینکه نواحی مورد نظر را انتخاب کردیم، انتخاب خود را ذخیره کنیم. برای این منظور به مسیر Select > Save Selection بروید.

46

و در قسمت Name یک نام برای انتخاب خود وارد کنید.

47

حال دکمه Ok را بفشارید. اکنون به راحتی می توانید هر زمان که خواستید، انتخاب خود را مجددا بارگذاری کنید. برای این کار به این مسیر بروید : Select > Load Selection.

48

در کادر ظاهر شده، نامی را که قبلا وارد کردید، انتخاب کنید.

49

موفق باشید



———————————————————————

شاید یکی از مهم ترین قابلیت های فتوشاپ، امکان ایجاد تصاویر چند لایه است. برای درک بهتر مفهوم لایه ها، می توانید هر لایه را مانند یک صفحه شیشه ای شفاف د نظر بگیرید. اکنون با رنگ شروع به نقاشی روی هر یک از شیشه ها کنید. در نهایت همه شیشه ها را روی هم قرار دهید. مشاهده می کنید که نقاشی های روی هر لایه به شرطی دیده می شود که در آن قسمت و روی لایه های شیشه ای بالاتر از آن هیچ نقاشی کشیده نشده باشد.

کار کردن با لایه ها این امکان را به شما می دهد که روی المان های موجود روی آن لایه کار کنید و نگران ایجاد تاثیرات مخرب روی لایه های دیگر نباشید. برای فعال کردن پنل مربوط به لایه ها در فتوشاپ به مسیر زیر بروید : Window—->Layers. در صورتی که این گزینه تیک خورده باشد شما قادر خواهید بود پنل مربوط به لایه ها را در محیط کاری فتوشاپ مشاهده کنید.

4-1

در تصویر زیر نمونه ای از نمایش لایه ها در پنل لایه ها را مشاهده می کنید :

4-2

در صورتی که تمایل دارید آیکون مربوط به هر لایه مطابق شکل بالا، بزرگ نمایش داده شود ابتدا مطابق شکل زیر، روی فلش گوشه بالایی پنل لایه ها کلیک کنید :

4-3

و سپس گزینه Panel Options را انتخاب کنید :

4-4

و از پنجره باز شده، بزرگترین آیکون را انتخاب و از قسمت پایینی پنجره، Layer Bounds را انتخاب کنید. با این کار، در آیکون مربوط به هر لایه تنها محتویات همان لایه نمایش داده می شود.

4-5

4-6

مخفی کردن و یا نمایش محتویات یک لایه :

اگر به پنل لایه ها دقت کنید، مشاهده می کنید که در کنار هر لایه آیکونی به شکل چشم وجود دارد. این آیکون نشان دهنده وضعیت نمایش لایه است (Layer Visibility). در صورتی علامت چشم وجود داشته باشد، بدین معنی است که محتویات لایه نمایش داده شده است و در صورتی که علامت چشم وجود نداشته باشد بدین معنی است که محتویات لایه مخفی شده است. به سادگی و با کلیک بر روی علامت چشم، می توان محتویات یک لایه را نمایش داد و یا مخفی کرد.

4-7

در صورتی که بخواهید فقط و فقط محتویات یک لایه نمایش داده شود و ما بقی لایه ها مخفی شوند، کلید Alt را نگه داشته و روی آیکون چشم کنار لایه مربوطه کلیک کنید. نکته مهمی که در کار کردن با لایه ها وجود دارد این است که، هنگام که می خواهید روی المان های موجود در یک لایه تغییری ایجاد کنید، ابتدا باید آن لایه را انتخاب کنید. برای این کار کافی است در یک ناحیه خالی روبروی نام لایه در پنل لایه ها کلیک کنید.

ابزار Move و کار کردن با لایه ها :

ابزار Move، همانطور که از نام آن پیداست، به منظور جابجا کردن المان ها به کار می رود. وقتی با یک فایل چند لایه سر و کار دارید، با انتخاب این ابزار می توانید اجزای تشکیل دهنده لایه انتخاب شده را جابجا کنید. نکته مهم در هنگام کار کردن با این ابزار، توجه به گزینه Auto Select است :

4-8

در صورتی که این گزینه فعال باشد، با کلیک روی هر نقطه از تصویر، لایه ای انتخاب خواهد شد که در زیر نشانگر موس شما دارای المان باشد. اگر در نقطه ای کلیک کنید که چند جز از چن لایه مختلف روی هم افتاده باشد، لایه ای انتخاب می شود که بالاتر از بقیه قرار گرفته باشد. توصیه کلی این است که این گزینه را تنها زمانی فعال کنید که به آن احتیاج دارید و بعد از اینکه کار شما با آن تمام شد، آن را غیر فعال کنید.

ایجاد یک لایه جدید :

به منظور ایجاد لایه جدید، ابتدا باید یک لایه موجود را انتخاب کنید (لایه جدید بالای لایه انتخاب شده ایجاد می شود) و سپس روی آیکون ایجاد لایه جدید در پایین پنل لایه ها کلیک کنید.

4-9

4-10

بعد از ایجاد یک لایه جدید بهتر است (از نظر من الزامی است) که نام لایه را مطابق با محتوای آن تغییر دهید. این کار هنگامی اهمیت پیدا می کند که فایل شما دارای تعداد زیادی لایه باشد. در این صورت اگر لایه ها نام گذاری مناسبی نداشته باشند، پیدا کردن لایه مورد نظرتان بسیار مشکل خواهد شد. برای تغییر نام لایه کافی است روی نام لایه دوباز کلیک کنید و نام جدید آن را تایپ کنید :

4-11

اکنون برای تمرین کار با لایه ها، روی لایه Circle که در بالا ایجاد کردید بایستید و با ابزار Elliptical Marquee Tool، یک دایره را مانند شکل زیر انتخاب کنید :

4-12

حال به منوی Edit رفته و از آنجا، گزینه Fill را انتخاب کنید.

4-13

در پنجره باز شده از قسمت Use، گزینه Foreground Color را انتخاب کنید.

4-14

مشاهده می کنید که ناحیه انتخاب شده با رنگ پیش زمینه پر می شود. در اینجا رنگ پیش زمینه رنگ صورتی است :

4-15

حال Ctrl+D را بزنید تا ناحیه انتخاب شده از انتخاب خارج شود.

وارد کردن یک لایه از فایل دیگر :

وارد کردن یک لایه از یک فایل دیگر به فایل جاری، به سادگی در فتوشاپ قابل انجام است. برای این کار ابتدا به طور همزمان هر دو فایل را در محیط فتوشاپ باز کنید. سپس دکمه Arrange Documents را همانند شکل زیر بفشارید و سپس حالت Up 2 را انتخاب کنید.

4-16

بدین ترتیب، هر دو فایل در محیط گرافیکی فتوشاپ به صورت همزمان نمایش داده می شوند. حال در فایلی که قرار است لایه ای را از آن انتخاب و منتقل کنید، روی لایه مورد نظر کلیک کنید تا انتخاب شود. حال ابزار Move را انتخاب کنید و محتویات لایه مورد نظر را بکشید و به قسمتی از محیط گرافیکی فتوشاپ که فایل دیگر باز است منتقل کنید. دقت کنید که برای این کار پس از کلیک روی المان یا المان های فایل مبدا باید دکمه چپ موس را پایین نگه داشته و سپس آن ها را به فایل جدید منتقل کنید.

4-17

پس از اینکه علامت + را در ناحیه مورد نظر در فایل مقصد مشاهده کردید، دکمه چپ موس را رها کنید :

4-18

بدین ترتیب همانطور که در شکل زیر مشاهده می کنید، لایه مورد نظر به فایل مقصد منتقل می شود :

4-19

حذف یک لایه در فتوشاپ :

مسلما هنگام کار با فایل های چند لایه شرایطی پیش می آید که لازم است یک لایه را حذف کنید. این کار بسیار ساده است. کافی است لایه مورد نظر را از پنل لایه ها انتخاب کنید و سپس روی علامت سطل آشغال در پایین پنل لایه ها کلیک کنید.

4-20

یک راه ساده تر هم وجود دارد. می توانید لایه مورد نظر را گرفته و به روی علامت سطل آشغال بکشید و به همین راحتی لایه را حذف کنید.



آموزش گام به گام فتوشاپ – درس چهارم – کار کردن با لایه ها در فتوشاپ – Working with Layers in Photoshop

تغییر ترتیب لایه ها :

نکته بسیار مهمی که در رابطه با ترتیب لایه ها وجود دارد این است که، هر لایه ای که در پنل لایه ها بالاتر قرار گرفته باشد، محتویات آن روی لایه های زیرین نمایش داده می شود. تغییر ترتیب لایه ها نیز کار ساده ایست. برای این کار لایه مورد نظر را با موس بگیرید و بالا یا پایین ببرید تا به موقعیت مد نظرتان برسد و سپس دکمه موس را رها کنید.

4-21

در تصویر بالا لایه Whipped Cream، به زیر لایه Circle منتقل شده است بنابراین محتویات آن زیر محتویات لایه Circle نمایش داده می شود :

4-22

قفل کردن لایه ها در فتوشاپ :

قفل کردن لایه ها در فتوشاپ به چند منظور به کار می رود. در صورتی که قصد داشته باشید از ایجاد هرگونه تغییر در یک لایه اعم از تغییر موقعیت محتوای آن لایه و یا تغییر در رنگ آن لایه جلوگیری کنید باید گزینه Lock All را مطایق شکل زیر برای لایه مورد نظرتان فعال کنید :

4-23

در صورتی که بخواهید تنها از تغییر موقعیت اجزای یک لایه جلوگیری کنید، گزینه Lock Position را مطابق شکل زیر فعال کنید :

4-24

در صورتی که این گزینه برای یک لایه فعال باشد و اقدام به حرکت دادن اجزای آن لایه کنید، با پیغام خطای زیر مواجه می شوید :

4-25

ولی به راحتی می توانید روی لایه مورد نظر نقاشی کنید :

4-26

حال اگر بخواهید از ایجاد تغییر در رنگ یک لایه جلوگیری کنید، باید گزینه Lock Image Pixels را انتخاب کنید.

4-27

حال به منظور تمرین بیشتر کار با لایه ها مرحل زیر را با هم دنبال می کنیم :

ابتدا ابزار قطره چکان را از منوی ابزارها انتخاب کنید و سپس یک رنگ قهوه ای روشن را از پس زمینه انتخاب کنید.

4-28

4-29

بدین ترتیب رنگ پیش زمینه شما به رنگ قهوه ای تغییر پیدا می کند :

4-30

حال ابزار قلم مو را از منوی ابزار ها انتخاب کنید :

4-31

سپس از قسمت مربوط به گزینه های این ابزار، Mode را روی Color قرار دهید. رنگ آمیزی در این حالت باعث می شود که بافت و سایه های لایه انتخاب شده حفظ شود ولی تغییر رنگ در آن حاصل شود.

4-32

حال شروع به رنگ آمیزی روی لایه Cup کنید. نتیجه این کار در تصویر زیر نمایش داده شده است :

4-33

اعمال تغییر روی چند لایه به صورت همزمان :

به منظور اعمال تغییر همزمان روی چند لایه در فتوشاپ، بایستی این لایه ها به طریقی به هم مرتبط شوند. یک راه انتخاب لایه هایی است که می خواهیم روی آنها تغییر اعمال کنیم. برای این کار، در صورتی که لایه های مد نظر ما به طور پیوسته و پشت سر هم قرار گرفته باشند، ابتدا لایه اول را انتخاب می کنیم سپس دکمه Shift را نگه داشته و روی لایه آخر کلیک می کنیم. بدین ترتیب کلیه لایه های ما بین لایه های ابتئایی و انتهایی انتخاب می شوند. به طور مثال در شکل زیر ابتدا لایه Logo را انتخاب کرده و سپس دکمه Shift را نگه داشته و در نهایت روی لایه Cup کلیک می کنیم :

4-34

حال اگر اقدام به حرکت دادن فنجان کنیم مشاهده خواهیم کرد که به همراه کلیه محتویات لایه های انتخاب شده جابجا خواهد شد :

4-35

اما باید به این نکته توجه کنید که این روش یک روش موقت است و در صورتی که روی یک لایه کلیک کنید، لایه های انتخاب شده در مرحله قبل از انتخاب خارج می شوند. برای مرتبط کردن دائمی مجموعه ای از لایه ها دو راه وجود دارد. راه اول برای لایه هایی است که به طور پیوسته و پشت سر هم قرار گرفته اند. برای این کار ابتدا مانند مرحله قبل چند لایه پشت سر هم را انتخاب می کنیم و سپس با فشردن فلش کوچک بالای پنل لایه ها، از منوی باز شدهف گزینه، New Group From Layers را انتخاب می کنیم.

4-36

سپس در پنجره باز شده یک نام به گروه ایجاد شده اختصاص می دهیم :

4-37

حال اگر به پنل لایه ها توجه کنید مشاهده می کنید که لایه های انتخاب شده زیر گروه ایجاد شده قرار گرفته اند و جزیی از آن شده اند :

4-38

راه دوم برای لایه هایی است که به طور پیوسته پشت سر هم قرار نگرفته اند. در این روش، لایه های مورد نظر را با نگه داشتن دکمه Ctrl، انتخاب می کنیم سپس روی گزینه Link Layers در پایین پنل لایه ها کلیک می کنیم :

4-39

بدین ترتیب لایه ها با هم مرتبط شده و تغییرات روی همه آن ها اعمال می شود.

ترکیب کردن لایه ها : Merge Layers

به منظور کاهش حجم فایل فتوشاپ خود می توانید چند لایه را با هم ترکیب و به یک لایه واحد تبدیل کنید. برای این کار ابتدا لایه های مورد نظر را انتخاب کنید و سپس از منوی پنل لایه ها، گزینه Merge Layers را انتخاب کنید :

4-40

4-41

دقت کنید که این عملیات بازگشت ناپذیر است و اگر فایل خود را ذخیره کنید و آن را ببندید برای همیشه دو لایه با هم ترکیب شده و قابل بازگشت به دو یا چند لایه جدا از هم نیستند.

تخت کردن لایه ها (Flatten Layers) :

ممکن است بخواهید که پس از نهایی شدن تغییرات در تصویرتان، آن را به صورت تک لایه ذخیره کنید. البته پیشنهاد من این است که همیشه دو نسخه از فایلتان را ذخیره کنید. یکی چند لایه و یکی تک لایه. به منظور تک لایه کردن فایل مورد نظرتان، ابتدا همه لایه ها را انتخاب کنید و سپس از منوی پنل لایه ها، گزینه Flatten Image را انتخاب کنید.

4-42

4-43


آموزش گام به گام فتوشاپ – درس چهارم – کار کردن با لایه ها در فتوشاپ – Working with Layers in Photoshop

لایه های شکلی یا Shape Layers :

شاید ترجمه Shape Layers به لایه های شکلی ترجمه چندان مناسبی نباشد اما عبارت مناسب تری به نظرم نرسید. شما اگر عبارت مناسب تری مد نظر دارید در قسمت نظرات بفرمایید تا جایگزین شود. به طور خلاسه هدف از استفاده از Shape Layers، ایجاد اشکال برداری است که با بزرگ و کوچک کردن تصویر کیفیت آنها تغییری نمی کند. به طور مثال فرض کنید که قصد داریم به جای دایره موجود در تصویر چند لایه مان، یک دایره برداری قرار دهیم. برای این کار، ابتدا لایه مربوط به دایره را از حالت Visible خارج کنید.

4-44

حال از جعبه ابزار فتوشاپ، همانند شکل زیر ابزار Ellipse Tool را انتخاب کنید.

4-45

حال با نگه داشتن دکه Shift روی فنجان یک دایره بکشید. این دایره را می توانید کوچک و یا بزرگ کنید بدون اینکه کیفیت آن تغییری کند. پنل لایه ها به شکل زیر تغییر می کند :

4-46

کاربرد ماسک در کار با لایه ها : Layer Mask

یکی از قابلیت های جالب فتوشاپ، Layer Masks است. و شاید بتوان گفت که هدف از ایجاد Layer Mask، ایجاد تغییرات غیر مخرب در عکس است. با یک مثال کاربرد این قابلیت را بهتر درک خواهید کرد. فرض کنید می خواهیم فنجان بستنی خود را طوری ویرایش کنیم که اینطور به نظر برسد که بستنی داخل فنجان است و سر ریز نکرده است. برای این منظور، ابتدا لایه مربوط به بستنی را انتخاب کنید. و سپس روی گزینه ایجاد Layer Mask در پایین پنل لایه ها کلیک کنید.

4-47

4-48

حال به پنل لایه ها دقت کنید. لایه مورد نظر همانند شکل زیر تغییر می کند :

4-49

نکته بسیار مهم هنگام کار با Layer Masks این است که حتما روی Thumbnail ایجاد شده برای Layer Mask کلیک کنید و سپس شروع به کار کردن روی تصویر کنید. در غیر این صورت تغییرات شما روی لایه و تصویر اصلی اعمال می شود. اکنون ابزار قلم مو را انتخاب کنید. و سپس رنگ پیش زمینه را به مشکی و پس زمینه را به سفید تغییر دهید. هنگام کار با ماسک ها رنگ مشکی بخش هایی از تصویر را محو و رنگ سفید آشکار می کند :

4-50

حال با قلم مو روی قسمت هایی از خامه که بیرون فنجان ریخته است نقاشی کنید :

4-51

حال اگر به اشتباه بیشتر از حد مطلوب خامه را پاک کردید :

4-52

دکمه X را فشار دهید. این کار جای رنگ پس زمینه و پیش زمینه را عوض می کند و حالا دوباره با قلم مو شروع به نقاشی کنید. مشاهده می کنید که قیمت های پاک شده به راحتی بر می گردند.

گزینه های Blend و Opacity در پنل لایه ها :

ابتدا فایل مربوط به چادر را باز کنید و سپس ابزار انتخاب مربعی را انتخاب کنید و یک مستطیل نزدیک به مرز تصویر را مطابق شکل انتخاب کنید :

4-53

4-54

حال یک Layer Mask ایجاد کنید :

4-55

حال مقدار گزینه Feather را مطابق شکل زیر تغییر دهید :

4-56

مشاهده می کنید که لبه های عکس به شکل زیبایی محو می شود :

4-57

حال روی Thumbnail مربوط به خود لایه کلیک کنید :

4-58

حال Blend Mode را از پنل لایه ها روی حالت های مختلف ببرید و تاثیر آن را ببینید. انتخاب من Color Burn است. و سپس مقدار Opacity را تغییر دهید تا به نتیجه دلخواهتان برسید :

4-59

4-60

و این هم نتیجه نهایی این تغییرات :

4-61

خلاصه :

در این آموزش نسبتا طولانی، سعی شد تا نحوه کار با لایه ها در فتوشاپ به زبان ساده و با تصاویر متعدد بیان شود. مسلما تنها با خواندن این مطلب شما درک بهتری از لایه ها پیدا خواهید کرد اما تسلط کامل بر مبحث لایه ها تنها با تمرین زیاد میسر خواهد شد پس تا میتوانید آموزش های گوناگون در این زمینه را ار ابتدا تا انتها دنبال کنید و مرحله به مرحله خودتان انجام دهید. منتظر نظرات شما هستم.



درس پنجم- اندازه و وضوح تصویر در فتوشاپ

با سلام

در این آموزش قرار است به یکی از پایه ای ترین و در عین حال مهمترین مفاهیم دنیای تصاویر دیجیتال و همچنین فتوشاپ بپردازیم. اندازه و وضوح تصویر در فتوشاپ یا Image size and resolution، همانطور که گفته شد دو مفهوم اساسی و مهم هستند که بسیاری از افراد در درک آن با مشکل مواجه هستند. برای درک بهتر این دو مفهوم ابتدا باید پایه ای ترین و کوچکترین عضو سازنده تصاویر دیجیتال را بشناسیم. در تصاویر دیجیتال و همچنین صفحات نمایش، پیکسل یک مربع کامل است که از طرفین خود به پیکسل های دیگر متصل است و هیچ فاصله ای بین آنها وجود ندارد. هرچه تعداد پیکسل ها بیشتر و اندازه آنها کوچکتر شود تشخیص آنها برای چشم انسان دشوارتر خواهد بود و در اصطلاح هر چه تعداد پیکسل ها بیشتر باشد تصویر بهتری خواهیم داشت.

در یک مقایسه می توان گفت پیکسل ها شبیه سلول های ارگانیک هستند. به طور مثال چندیدن ترلیون سلول لازم است تا بدن انسان ساخته شود. پس کمیت عامل مهمی است. اما از طرف دیگر کیفیت هم به همان اندازه مهم است. برای داشتن یک ارگانیسم سالم باید سلول های باکیفیت و سالمی داشته باشیم. به طور مشابه یک تصویر بی کیفیت ممکن است از چندین میلیون پیکسل تشکیل شده باشد و در مقابل یک تصویر خوب ممکن است تنها از چند صد هزار پیکسل تشکیل شده باشد که به کیفیت تصویر دیجیتال و یا تصویر اسکن شده اولیه بستگی دارد.

در این آموزش همانطور که گفته شد، ما به دو ویژگی تصویر که به پیکسل وابسته اند می پردازیم. اندازه و وضوح تصویر در فتوشاپ. یاد خواهید گرفت که برای داشتن یک تصویر با کیفیت به چه تعداد پیکسل نیاز دارید. همچنین روش کاهش و یا افزایش پیکسل ها را در موارد نیاز یاد خواهید گرفت. به طور کلی در پایان این درس یاد خواهید گرفت چگونه تعداد پیکسل ها را برای نمایش روی صفحه نمایش و یا پرینت تنظیم کنید.

 

ابتدا به اندازه تصویر یا همان Image Size می پردازیم. به تصویر زیر دقت کنید (برای نمایش بهتر روی آن کلیک کنید) :

1

 

همانطور که مشاهده می کنید، پهنای این تصویر ۹۱۸ پیکسل و ارتفاع آن ۶۳۲ پیکسل است و با دقت به درصد نمایش تصویر در فتوشاپ، متوجه می شویم که تصویر در حالت ۱۰۰ درصد در حال نمایش است. انداره تصویر یا همان Image Size بیانگر پهنا و ارتفاع عکس بر حسب پیکسل و همچنین تعداد کل پیکسل های موجود در هر تصویر است. به طور مثال در تصویر بالا ۵۸۰۱۷۶ پیکسل داریم که از حاصل ضرب پهنا در ارتفاع بدست آمده است. ممکن است در ابتدا عدد بزرگی به نظر بیاید ولی در نظر داشته باشید که دوربین های دیجیتال امروزی قادر به ثبت ۱۰ تا ۲۰ مگاپیکسل یا حتی بیشتر هستند. برای تبدیل تعداد پیکسل ها به مگاپیکسل کافی است ۵۸۰۱۷۶ را بر ۱۰۰۰۰۰۰ تقسیم کنیم. بنابراین تصویر ما حدود ۰.۵۸ مگاپیکسل است که در مقایسه با ۱۰ تا ۲۰ مگاپیکسل عدد کوچکی است.

در مقابل رزولوشن یا وضوح تصویر به تعداد پیکسل هایی گفته می شود که در یک اینچ یا میلیمتر خطی قرار گرفته است. به طور مثال resolution تصویر بالا روی ۱۰۰ پیکسل در اینچ و یا به طور خلاصه ۱۰۰ppi تنظیم شده است. به این موضوع دقت کنید که در دنیای فتوشاپ رزولوشن تنها در ارتباط با پرینت و چاپ تصویر معنی پیدا می کند و هر جا صحبت از Screen Graphics باشد رزولوشن بی معنی است. به عبارت دیگر اگر تصاویری تهیه می کنید که قرار است در وب قرار گیرد و یا ایمیل شوند، اصلا اهمیتی ندارد که رزولوشن چه مقدار باشد. اما در مقابل اندازه تصویر در مورد پرینت، صفحه نمایش، ایمیل و …. همیشه مهم و کلیدی است.

برای تغییر اندازه و وضوح تصویر در فتوشاپ از دستور Image Size استفاده می شود. برای این منظور مانند تصویر زیر ابتدا به منوی Image رفته و سپس دستور Image Size را انتخاب کنید و یا از کلید میانبر آن یعنی Alt+Ctrl+I استفاده کنید :

 

2

با اجرای این دستور پنجره Image Size در فتوشاپ باز می شود که می توانید آن را در تصویر زیر مشاهده کنید. در ادامه به توضیح قسمت های مختلف این پنجره و کاربرد های آن خواهیم پرداخت:

 

ps5-3

 

همانطور که مشاهده می کنید این پنجره از سه قسمت اصلی تشکیل شده است. بخش اول ابعاد پیکسلی تصویر را نمایش می دهد و همانطور که مشخص است این تصویر ۹۱۸ در ۶۳۲ پیکسل است. عدد ۱.۶۶M که داخل بیضی سبز رنگ مشخص شده است، نمایشگر سایز تصویر در حافظه رم است. شاید برای شما جالب باشد که بدانید این عدد چگونه محاسبه می شود. برای دانستن آن باید دقت کنید که برای ذخیره هر رنگ کامل RGB به سه بایت از حافظه برای ذخیره مقادیر R و G و B نیاز است. در اینجا ما مجموعا ۵۸۰۱۷۶ پیکسل داریم که هر کدام یک رنگ RGB دارد بنابراین ۵۸۰۱۷۶ ضربدر ۳ بایت حافظه برای نمایش چنین تصویری نیاز داریم که معادل ۱.۶۶ مگابایت است.

همچنین علامت زنجیر کوتاه بیانگر این است که عرض و ارتفاع تصویر به هم لینک شده اند و با تغییر یکی دیگری نیز تغییر می کند و مانع از به هم ریختن نسبت طول به عرض تصویر می شود. برای اینکه بتوانیم ابعاد ارتفاع و عرض را مستقلا تغییر دهیم کافی است که تیک مربوط به Constrain Proportions را برداریم. اما ما در این آموزش قصد چنین کاری را نداریم.



بخش دوم پنجره Image Size قسمت Document Size است که شاید بهتر بود Print Size نامیده میشد چون در واقع بیانگر ابعاد پرینتی است که از عکس خواهیم داشت. در اینجا همانطور که مشاهده می کنید عرض پرینت ما ۲۳.۳۲ سانتیمتر و ارتفاع آن ۱۶.۰۵ سانتی متر خواهد بود و دلیل آن این است که مقدار Resolution یا وضوح روی ۱۰۰ پیکسل در اینچ تنظیم شده است. که البته این مقدار برای چاپ عکس خیلی پایین است. اگر به تصویر زیر دقت کنید متوجه خواهید شد که ابعاد پرینت نیز به هم لینک شده هستند اما به مقدار Resolution لینک نشده اند. و این بدین معنی است که می توان مقدار Resolution را مستقل از ابعاد پرینت تغییر داد.

 

ps5-4

حال مطابق تصویر بالا اگر مقدار رزولوشن را از ۱۰۰ به ۳۰۰ افزایش دهیم مشاهده می کنیم که ابعاد پرینت تغییری نمی کند ولی در مقابل ابعاد تصویر به شدت تغییر می کنند و همچنین حجم تصویر در حافظه نیز به مقدار قابل توجهی افزایش پیدا می کند. دلیل این امر آن است که گزینه Resample Image فعال شده است. و این به معنی ایجاد پیکسل های جدید است. با توجه به اینکه ما اینجا مقدار Resolution و تعداد پیکسل ها را افزایش داده ایم به این کار Upsampling گفته می شود. و اگر رزولوشن را کم کنیم به این کار Downsampling گفته می شود.

حال به تصویر زیر دقت کنید. در این مرحله گزینه Resample Image را غیر فعال می کنیم:

 

ps5-5

به محظ غیر فعال کردن این گزینه، ابعاد پیکسلی تصویر به خالت غیر قابل تغییر در می آیند و این بدین معنی است که تغییر رزولوشن در این حالت روی اندازه تصویر تاثیری نخواهد داشت. همچنین پس از غیر فعال کردن گزینه Resample Image، همانطور که در قسمت شماره ۳ تصویر بالا مشاهده می کنید، هر سه پارامتر عرض، ارتفاع و رزولوشن به هم لینک شده اند که بدین معنی است که تغییر هر کدام روی دیگری تائیر خواهد گذاشت. همانطور که مشاهده می کنید با افزایش رزولوشن از ۱۰۰ به ۳۰۰ پیکسل در اینچ ابعاد پرینت ما به طرز قابل ملاحظه ای کاهش یافت. دلیل این امر این است که با این کار به فتوشاپ می گوییم از پیکسل های موجود، در هر اینچ کاغذ به جای ۱۰۰ پیکسل، ۳۰۰ پیکسل قرار بده. به طور مثال عرض تصویر ۹۱۸ پیکسل است و اگر قرار باشد در هر اینچ کاغذ ۳۰۰ پیکسل قرار دهیم بنابراین عرض پرینت ما ۳.۰۶ اینچ خواهد بود. و در نهایت تصویر چاپ شده کوچکتری نسبت به ۱۰۰PPI خواهیم داشت.

 

در این مرحله قصد داریم به تنظیمات ایده آل رزولوشن برای چاپ و پرینت عکس برسیم. برای این منظور همان تصویر اولیه با ابعاد ۹۱۸ در ۶۳۲ پیکسل را باز می کنیم و سپس مطابق تصویر زیر با رفتن به منوی Image و انتخاب دستور Duplicate، یک کپی از آن ایجاد می کنیم:

 

ps5-6

 

این کار به ما این امکان را میدهد که پس از Upsample کردن تصویر بتوانیم نتیجه کار را با تصویر اولیه مقایسه کنیم. هنگامی که با پرینت و چاپ تصاویر دیجیتال سروکار دارید بهتر است اطلاعات کافی و کاربردی در مورد PPI مناسب داشته باشید. در واقع چند عدد در این زمینه بسیار پرکاربرد هستند و در واقع رنج و بازه رزولوشن های مورد استفاده جهت پرینت را مشخص می کنند. باز هم تاکید می کنیم که این مقادیر تنها زمانی اهمیت پیدا می کنند که شما قصد چاپ تصویر خورد را داشته باشید. اگر قرار این تصویر روی مانیتور نمایش داده شود این مقادیر هیچ اهمیتی ندارند.

در صنعت چاپ رزولوشن ۲۲۰ PPI به عنوان حداقل رزولوشن مناسب برای چاپ در نظر گرفته می شود. رزولوشن های ۲۶۷ و ۳۰۰ PPI نیز برای چاپ تصاویر با کیفیت تجاری بسیار پر کاربرد هستند. همچنین رزولوشن ۳۶۰ PPI به عنوان مقدار حداکثر رزولوشن برای پرینت های Inkjet در نظر گرفته می شود. بنابراین بهتر است همیشه این چهار عدد ۲۲۰، ۲۶۷، ۳۰۰ و ۳۶۰ را به خاطر داشته باشید.

به منظور مشاهده و ارزیابی عملکرد فتوشاپ در Upsampling و ایجاد پیکسل های جدید و همچنین مقایسه تصویر Upsample شده با تصویری که از ابتدا با کیفیت بالاتر اسکن شده مطابق تصویر زیر دستور Image Size را روی کپی ایجاد شده از تصویر اولیه اجرا می کنیم :

 

ps5-7

برای این منظور ابتدا مطمئن شوید که هر دو گزینه Resample Image و Constrain Proportions انتخاب شده باشند. سپس مقدار رزولوشن را از ۱۰۰ به ۱۰۰۰ تغییر دهید. مشاهده می کنید که ابعاد چاپ همانطور که انتظار داشتیم ثابت ماند اما ابعاد تصویر ۱۰ برابر و حجم تصویر در حافظه ۱۰۰ برابر شد. حالا OK می کنیم و نتیجه کار را می بینیم. حال به منظور مقایسه با تصویر اولیه، تصویر اولیه را باز می کنیم و مقدار زوم آن را روی ۱۰۰۰ درصد می گذاریم. در دو تصویر زیر برشی از قسمت های مشابه دو تصویر را مشاهده می کنید:

 

ps5-8

 

ps5-9



تصویر اول تصویر Upsample شده و تصویر دوم تصویر اولیه زوم شده است. در تصویر زوم شده مشاهده می کنید که پیکسل های مربع شکل قابل مشاهده هستند ولی در تصویر Upsample شده نه تنها پیکسل ها قابل مشاهده نیستند بلکه انتقال از یک رنگ به رنگ دیگر بسیار نرم انجام شده است. اما به اعتقاد من نمی توان الزاما گفت که کیفیت تصویر Upsample شده بهتر است. حتما شما هم با من هم نظر هستید که تصویر Upsample شده بسیار Blur شده به نظر می رسد. شاید مشابه این حالت را زمانی مشاهده کنید که با یک دوربین دیجیتال یک عکس بدون فوکوس بگیرید. در واقع نمی توان گفت که تصویر Upsample شده جزئیات و Detail بیشتری را به بیننده ارائه می دهد.

حالا به تصویری که از ابتدا با کیفیت بالاتر اسکن شده است توجه کنید:

 

ps5-10

جزئیاتی که در این تصویر قابل مشاهده است قابل مقایسه با تصویر Upsample شده نیست. در این نسخه از تصویر حتی می توان جزئیات بافت کاغذ را هم مشاهده کرد. به طور خلاصه می توان گفت تصویری که از همان ابتدا با رزولوشن بالاتر ثبت و یا اسکن شود از نظر کیفیت و جزئیات با هیچ تصویر Upsample شده ای قابل مقایسه نیست.

برای مشاهده سایز فایل ها در حافظه مانند تصویر زیر روی نوار باریک در پایین پنجره مربوط به هر تصویر کلیک کنید. اگر سایز فایل را نمی بینید مطابق تصویر زیر روی فلش کوچک کلیک کنید و گزینه Document Size را انتخاب کنید.

 

ps5-11

مشاهده می کنید که سایز فایل با ابعاد کوچک در حافظه ۱.۶۶ مگابایت است که مقدار بسیار کمی است و فتوشاپ به سادگی چنین فایل هایی را باز می کند. اما این حجم در مورد تصاویر Upsample شده و همچنین تصویر با کیفیت بالای اسکن حدود ۱۶۶ مگابایت است. معمولا فتوشاپ هنگام باز کردن و کار کردن با فایل هایی که حجم بالاتر از ۱۰۰ مگابایت دارند کند می شود به خصوص هنگامی که لایه های جدیدی به فایل اضافه شود.

پس همیشه به این موضوع دقت داشته باشید که هنگام ثبت تصاویر با دوربین دیجیتال و یا اسکن تصاویر همیشه از بالاترین سایزی که می توانید استفاده کنید. هدف شما همیشه باید ثبت بیشترین جزئیات ممکن باشد.

حال قصد داریم نحوه صحیح تغییر سایز تصویر جهت چاپ را مرور کنیم. برای این منظور من تصویر با کیفیت بالا را باز می کنم. در این روش ما هیچگونه تغییری در تعداد پیکسل های تصویر نمی دهیم بنابراین ابعاد تصویر ثابت خواهد بود. دو روش برای انجام این کار وجود دارد. روش اول این است که مانند تصویر زیر به منوی فایل رفته و دستور Print را انتخاب کنیم و یا کلید میانبر آن یعنی Ctrl+P را فشار دهیم.

 

ps5-12

با اجرای دستور پرینت مطابق تصویر زیر پنجره آن باز می شود (برای مشاهده تصویر با کیفیت روی تصویر کلیک کنید):

 

ps5-13

قبل از هر چیز نحوه قرار گیری تصویر در کاغذ را به Landscape تغییر دهید (مرحله ۱). با توجه به اینکه قصد داریم تمام صفحه توسط تصویر پر شود عرض تصویر را به ۱۲ اینچ تغییر می دهیم. مشاهده می کنید که رزولوشن به طور خودکار به ۷۶۴PPI تغییر میکند. این بدین معنی است که ما پیکسل جدیدی به تصویر اضافه یا کم نمی کنیم. حال روی دکمه Done کلیک کنید. با این کار این اطلاعات همراه با فایل ذخیره خواهد شد و اگر مجددا به دستور Print بازگردید همین مقادیر را مشاهده خواهید کرد. همچنین می توانستیم گزینه Scale to fit Media را انتخاب کنیم تا ابعاد تصویر به صورت خودکار مطابق با سایز صفحه تغییر کنند.

روش دوم تغییر سایز برای پرینت، استفاده از دستور آشنای Image Size است. این دستور را اجرا کنید :

 

ps5-14

قبل از هر چیز گزینه Resample Image را غیر فعال کنید. با این کار هیچکدام از پیکسل های تصویر و همچنین ابعاد تصویر تغییر نخواهد کرد. حالا مانند روش قبل، مقدار عرض پرینت را به ۱۲ اینچ تغییر دهید. مشاهده می کنید رزولوشن به طور خودکار به ۷۶۵PPI تغییر می کند ولی ابعاد تصویر ثابت باقی می مانند.

در این مرحله قصد داریم Downsample کردن برای Print را آموزش دهیم. ممکن است در ابتدا این کار بی فایده به نظر برسد. اگر Upsampling یک فرآیند تخریبی باشد، Downsampling باید به مراتب تخریبی تر باشد. اما در واقع اینطور نیست. در حالی که به ندرت از Upsampling استفاده می شود، Downsampling به کرات مورد استفاده طراحان قرار می گیرد. فرض کنید در یک دفتر طراحی کار می کنید و قرار است فایلی را برای همکارتان جهت پرینت ارسال کنید. فایل اصلی بسیار حجیم است و آپلود آن زمان زیادی نیاز دارد. بنابراین شما تصویر را Downsample می کنید تا حجم کمتری اشغال کند و همچنین در پرینت نیز کیفیت آن قابل قبول باشد. برای این منظور مجددا دستور Image Size را اجرا می کنیم.

 

ps5-15

ابتدا مطمئن شوید که گزینه Resample Image فعال باشد. سپس عرض تصویر را به مقدار مورد نظر ۱۲ اینچ تغییر می دهیم و سپس مقدار وضوح یا رزولوشن را به ماکسیمم مقدار مورد استفاده در صنعت چاپ یعنی ۳۶۰ تغییر میدهیم. مشاهده می کنید که سایز فایل در حافظه از ۱۶۶ مگابایت به حدود ۳۷ مگابیات تغییر کرد. نکته مهم این است که هرچند فتوشاپ در Upsampling چندان خوب عمل نمی کند، اما در Downsampling فوق العاده عمل می کند.

در این مرحله قصد داریم یک تصویر را برای ارسال ایمیل Downsample کنیم. برای اینکار یک تصویر را که رزولوشن آن روی ۴۰۰ تنظیم شده است را باز می کنیم. و سپس دستور Image Size را اجرا می کنیم:

 

ps5-16

ابتدا اطمینان حاصل کنید که هر دو گزینه Constrain Proportions و Resample Image فعال باشد. سپس رزولوشن را از ۴۰۰ به ۱۰۰ تغییر می دهیم. دقت کنید که حجم فایل در حافظه و همچنین ابعاد آن به مقدار قابل توجهی کاهش پیدا کردند. حال به منوی فایل رفته و Save as را انتخاب می کنیم و یک نام جدید تایپ کرده و Save را می زنیم. پنجره زیر ظاهر می شود :

 

ps5-17

کیفیت را روی ماکزیموم ۱۲ می گذاریم. دقت کنید که حجم فایل نهایی حدود ۱.۲ مگابایت شد که حجم ایده آل برای ارسال ایمیل است. در نهایت OK را کلیک کنید.

 

بدین ترتیب به پایان مبحث اندازه و وضوح تصویر در فتوشاپ رسیدیم. امیدوارم از این آموزش استفاده لازم را برده باشید.





ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
مجله اینترنتی سیمرغ شهر اخبار بازیگران بیوگرافی بازیگران اخبارسینمای ایران اخبار سینمای جهان اخبار تلوزیون ایران اخبار تلوزیون جهان اخبار موسیقی ایران اخبار موسیقی جهان


مجله اینترنتی سیمرغ شهر حذف
اخبار روز حذف
اخبارسینما حذف
اخبار موسیقی حذف
اخبارتلویزیون حذف
اخبار فناوری مصالب طنز وسرگرمی حذف
بیو گرافی بازیگران حذف
اخبار داغ سلبریتی های ایرانیx
بیوگرافی بازیگران سینما و تلویزیون ایرانx
فرهنگ وهنر ایران
آخرین مطالب
پربیننده ترین مطالب
مطالب پر بحث تر
نویسندگان
موضوعات
پیوندها
Designed By Erfan Powered by Bayan